Stiže četvrti val, a prepucavanje se nastavlja

Izetbegović oplela po Vraniću: Proces vakcinacije je loš... Ministar još nije odobrio prijem anesteziologa na KCUS

Hronika 10.08.21, 10:37h

Izetbegović oplela po Vraniću: Proces vakcinacije je loš... Ministar još nije odobrio prijem anesteziologa na KCUS
Vakcinacija se treba provoditi na velikom broju punktova, nipošto samo u Zetri, rekla je prof. Izetbegović

 

 

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Sebija Izetbegović kazala je za N1 da trenutno nemaju veliki broj hospitalizovanih, zaraženih COVID infekcijom. Šest pozitivnih na korona virus zahtijevalo je bolničko liječenje na odjelima KCUS-a.

 

Ipak, ono što zabrinjava je, dodala je, sam proces vakcinacije i njegova organizacija u Kantonu Sarajevo, sada kada vakcina ima dovoljno.

 

‘Zabrinjavajuće je mali odziv građana na vakcinaciju, ali je i loša organizacija procesa vakcinacije. Ne može se masovna imunizacija provoditi na samo jednom mjestu. Građani imaju pravo dobiti uslugu vakcinacije u najbližem Domu zdravlja, a ne po ovakvim vrućinama prelaziti ogromne razdaljine i stajati u redovima. Vakcinacija se treba provoditi na velikom broju punktova, nipošto samo u Zetri”, istakla je prof.dr. Sebija Izetbegović za N1.

 

Vakcinaciju treba približiti građanima

 

Izetbegović poručuje kako biti proaktivan u procesu imunizacije, te kako je ubrzati.

 

‘Trebalo bi da se omogući i vakcinacija u apotekama. U proaktivnom pristupu primarna usluga se treba približiti građanima, a ne njih skupljati u Zetru. U borbi protiv pandemije i zaraznih bolesti osnovno je pravilo ne sakupljati veći broj ljudi na jednom mjestu. Također ne treba zaboraviti da je Zetra mnogima udaljena i da im je teško ići, naročito po ovako toplom vremenu”, kaže generalna direktorica KCUS-a.

 

Međunarodni stručnjaci i Svjetska zdravstvena organizacija skreće pažnju na zabrinjavajući delta soj koji se već širi u susjednim državama te je dalje širenje epidemije realno očekivati i u Bosni i Hercegovini. Koliko smo mi spremni za jesen?

 

Izetbegović: Vranić još nije ispunio obećanje

 

‘Zabrinjavajuće je da Krizni štab Kantona Sarajevo nije napravio nove protokole za eventualni četvrti talas, niti su formirali put kretanja bolesnika. Još uvijek ministar Vranić nije dao saglasnost za prijem novih anesteziologa u KCUS, mada je obećao”, zaključila je za N1 prof.dr. Izetbegović, upozoravajući na trenutno stanje organizovanosti zdravstva u Kantonu Sarajevo.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI