ove godine u programu dvije tendencije

SFF: 'Suočavanje s prošlošću' o traganju za istinom i uticaju konflikta na društvo

Kultura 09.08.21, 16:50h

SFF: 'Suočavanje s prošlošću' o traganju za istinom i uticaju konflikta na društvo
Tako će biti prikazani filmovi danskog autora Madsa Brüggera koji je međunarodnu slavu stekao zbog neobičnog pristupa filmskim temama i likovima

 

Program Sarajevo film festivala „Suočavanje s prošlošću“ od svojih početaka ima jasnu misiju: pokrenuti iskren dijalog o nedavnoj prošlosti našeg regiona, kao preduslov za rješavanje problema proisteklih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji još uvijek opterećuju naša društva,saopćila je press služba SFF-a.

 

Ove godine u programu su uočljive dvije tendencije. Fokus prve je na traganju za istinom korištenjem konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda.

 

Tako će  biti prikazani filmovi danskog autora Madsa Brüggera koji je međunarodnu slavu stekao zbog neobičnog pristupa filmskim temama i likovima.

 

Riječ je o filmu „Ambasador“ u kojem autor nabavlja diplomatski pasoš i postaje liberijski konzul u Centralnoj Afričkoj Republici da bi pronašao odgovor na pitanje kako funkcionira krijumčarenje dijamantima u Africi.

 

U filmu „Neriješeni slučaj“ Mads istražuje misterioznu pogibiju drugog Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, za koju kaže da je „ili najveća svjetska misterija ili najgluplja svjetska teorija zavjere”. Također je na programu i Madsov dokumentarni špijunski triler „Krtica“, kojim nas stavlja in media res trenutka u kojem se četrdesetčetverogodišnji Danijel infiltrira u Sjevernu Koreju i zbliži s predstavnicima njenog tajnovitog vladajućeg režima, te nam omogući da naučimo sve što se može znati o švercu oružjem.

 

Bit će prikazan i film reditelja Gordana Matića o atentatu na jugoslovenskog kralja Aleksandra I u kojem autor, kroz detaljnu rekonstrukciju suđenja atentatorima predstavlja iz novog ugla historijske ličnosti i raspoložive činjenice o tom događaju.

 

Drugi dio programa usredsređuje se na nerazriješene konflikte i njihov dugoročni utjecaj na društvo.

 

Filmovi u ovom dijelu programa u centar pažnje stavljaju istrajnost društvenih zajednica, a njihovim prikazivanjem u Sarajevu želi se pokrenuti potreban dijalog.

 

Riječ je o filmovima „Ni na nebu ni na zemlji“ rediteljice Najwe Najjar, o proputovanju kroz Palestinu i Izrael koje ne razotkriva samo tajne filmskih protagonista već i tajne o nastanku države Izrael.

 

 Film „Ahmadov glas“ je omnibus od sedam kratkih filmova o Arapima koji rade u Izraelu, a inspirisan je prvom takvom kolekcijom ličnih svjedočanstava „Ja sam Ahmad“  iz 1966. godine. Idejni autor i kurator filma je Renen Schorr, filmski stvaralac i osnivač Škole za film i televiziju Sam Spiegel u Tel Avivu, koji je okupio svoje sadašnje i bivše studente sa zadatkom da snime kratke filmove o „Ahmadima” u današnjem Izraelu. Ovaj film u Sarajevu će imati svoju međunarodnu premijeru.

 

Program zatvara svjetska premijera filma rediteljice Maysoon Pachachi „Naša rijeka ...naše nebo“ koji omogućava da se svijet pogleda iz perspektive običnih stanovnika Bagdada u očekivanju skorog sukoba. Film je portret ljudskog života u stanju stalne nesigurnosti.

 

 U saradnji s Fondacijom WARM i programom Fondacije Friedrich Ebert Stiftung Dialogue South East Europe, u sklopu programa Suočavanje s prošlošću bit će postavljena i izložba „Palestina, i obećana zemlja”.

 

 Program Suočavanje s prošlošću ugostit će i 25 mladih iz zemalja zapadnog Balkana u sklopu projekta „Očima mladih ljudi”..

 

 Program Suočavanje s prošlošću održava se uz podršku Fondacije Friederich Ebert Stiftung Dialogue Southeast Europe,saopćeno je.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI