Zabrinjavajući UN-ov izvještaj

Upravo objavljeno upozorenje naučnika o klimi: 'Ovo je crveni alarm za svijet'

Nedjeljni magazin 09.08.21, 12:09h

Upravo objavljeno upozorenje naučnika o klimi: 'Ovo je crveni alarm za svijet'
Ljudski utjecaj je "vrlo vjerovatno glavni pokretač" povlačenja ledenjaka širom svijeta u posljednja tri desetljeća, otapanja ledenog pokrova na Grenlandu i smanjenja proljetnog snježnog pokrivača u Sjevernoj Americi

 

Najveći izvještaj o klimatskim promjenama predstavljen je danas i pokazao je da su klimatske promjene kojima svjedočimo u zadnje vrijeme "bez presedana", te da je nesumnjivo da su uzrok tome ljudi.

 

U izvještaju se navodi da bi trebalo što prije postići drastično smanjenje emisija kako bi se održala globalna temperatura do ispod granica utvrđenih Pariškim sporazumom iz 2015. godine, prenosi dpa.

 

- Obim nedavnih promjena u klimatskom sistemu u cjelini i trenutno stanje mnogih aspekata klimatskog sisitema je zabrinjavajući i bez presedana u zadnjih nekoliko stoljeća pa i hiljada godina - navodi se u izvještaju koje je danas objavilo međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (IPCC) sa sjedištem u Ženevi.

 

Izvještaj je sastavilo 234 stručnjaka iz 66 zemalja, a predstavlja najopsežnije informacije koje je UN-ovo vijeće objavilo od 2013. godine.

 

IPCC također navodi druge historijske klimatske trendove koje pokreću ljudi, uključujući da je godišnji prosječni arktički led između 2011. i 2020. bio najniži od 1850. godine, a globalni nivo mora "porastao je brže od 1900. nego u bilo kojem prethodnom stoljeću u posljednjih 3.000 godina".

 

Ljudski utjecaj je "vrlo vjerovatno glavni pokretač" povlačenja ledenjaka širom svijeta u posljednja tri desetljeća, otapanja ledenog pokrova na Grenlandu i smanjenja proljetnog snježnog pokrivača u Sjevernoj Americi.

 

- Alarm za uzbunu je sve glasniji, a dokazi su neosporni - rekao je nakon objavljivanja izvještaja generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

 

Porast globalne prosječne temperature premašit će prag utvrđen Pariškim sporazumom osim ako se u idućim desetljećima ne dogodi značajno smanjenje emisije ugljen dioksida i drugih stakleničkih plinova, predviđa najnoviji izvještaj UN-a o klimi.

 

U Pariškom sporazumu o klimi iz 2015. koji ima za cilj da globalno zagrijavanje ograniči na dva stepena Celzijusa, a po mogućnosti ne više 1,5 stepen Celzijusa do 2100.

 

U suprotnom će se desiti da će ekstremno vrijeme, uključujući suše i poplave, postati još učestalije, nivo mora će porasti, arktički led će se smanjiti, a mnoge biljke i životinje neće se moći prilagoditi.

 

Izvještaj također sugeriše da bi ograničavanje porasta temperature na te razine zahtijevalo hitne i drastične mjere.

 

- Globalna površinska temperatura nastavit će se povećavati barem do sredine stoljeća prema svim razmatranim scenarijima emisija – navedeno je u izvještaju, pozivajući se na simulacije novih klimatskih modela koje procjenjuju uticaj različitih stopa budućih godišnjih emisija, od vrlo visokih do vrlo niskih.

 

Iako su te ranije procjene izazvale uzbunu među aktivistima za zaštitu okoliša i kod nekih utjecajnih svjetskih sila, svijet je nastavio zaostajati u postizanju zadatih klimatskih ciljeva.

 

Ali, niz nedavnih katastrofa još je jednom podcrtao ozbiljnost ovih upozorenja, od šumskih požara i toplotnih valova koji su zahvatili jug Evrope i zapad Sjeverne Amerike, do široko rasprostranjenih poplava u Kini i Njemačkoj.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI