Održava se od 20. do 25. augusta

Jasmin Duraković, Klara Mucci i Dževdet Tuzlić žiri filmskog festivala 'Avant&Una' u Bihaću

Kultura 07.08.21, 13:20h

Jasmin Duraković, Klara Mucci i Dževdet Tuzlić žiri filmskog festivala 'Avant&Una' u Bihaću
Ovaj žiri dodjeluje tri nagrade: Grand Prix „Unska sirena“, kao i nagrade za najbolji dugometražni igrani i dokumentarni film
 
Ovogodišnji žiri Bihać Avantura Film Festivala „Avant&Una“ u kategoriji dugometražni igrani i dokumentarni film činit će poznati filmski reditelj i producent Jasmin Duraković, novinar i publicista Dževdet Tuzlić i hrvatska glumica Klara Mucci, saopštili su organizatori. 
 
 
Ovaj žiri dodjeluje tri nagrade: Grand Prix „Unska sirena“, kao i nagrade za najbolji dugometražni igrani i dokumentarni film. Filmski festival „Avant&Una“ ove godine održava se po treći put i nastao je iz potrebe da Bihać i ovaj dio BiH dobiju kvalitetan filmski sadržaj, te i u funkciji promocije prirodnih ljepota ovoga kraja. 
 
 
Festival organizira UG Bosland u suradnji sa lokalnom zajednicom – Gradom Bihaćem, Nacionalnim parkom „Una“, Turističkom zajednicom Bihać i Kulturnim centrom Bihać. Festival podržavaju Vlada USK, te Fondacija za kinemografiju FBiH.
 
 
Festival će se ove godine održavati od 20-25. augusta.
 

Jasmin Duraković
 
Reditelj, scenarista i producent. Režirao dugometražne igrane filmove „Nafaka“ (2006), „Sevdah za Karima“ (2010), „Ja sam iz Krajine,zemlje kestena“ (2013), „The Final Barrier“ (2017) i „Praznik prazine“ (2021), dok je kao producent učestvovao u produkciji velikog broja filmskih projekata u BiH i regiji. Bio je producent ili pokretač brojnih uspješnih tv projekata produkcije (Pozitivna geografja, Viza za budućnost, Lud zbunjen normalan, Dobrodošili u Orient Express).  Bio je generalni direktor RTVFBIH u periodu 2001-2008., dok je u periodu 2017-2020 bio generalni direktor Filmskog centra Sarajevo. Jedan je od pokretača čuvene sarajevske galerije suvremene umjetnosti Charlama.
Piše i režira u teatru (Grad od snova 2000, Te sjajne godine opsade, Big sister: U mreži života, Cabaret: Za pravu ljubav nema granica, Savršeni kroj i Oktobarska). 
Za svoje filmsko, teatarsko stvaralašto i medijsko stvaralaštvo dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. 
 
 
 
Klara Mucci
 
Filmska i pozorišna glumica. Završila je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti. Ostvarila je brojne uloge u hrvatskim i međunarodnim filmskim projektima: „De Figurant“ (2015), „L'Amour a travers le monde“ (2016), „Do kraja smrti (2017), „An Impossibly Small Object“ (2018), „Glas“ (2019), „Little Kingdom“ (2019), „First Detected“ (2020). Ostvarila je i značajnu ulogu u filmu „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović, koji je na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu dobio „Zlatnu kameru“ za najbolji debitanski film. Igrala je u brojnim domaćim i međunarodnim tv serijama, kao i pozorišnim projektima. Rado učestvuje u projektima konceptualne umjetnosti, te se bavi i pjevanjem.
 
 
Dževdet Tuzlić
 
Dugogodišnji i priznati novinar i urednik iz oblasti kulture i umjetnosti na radiju i televiziji. Radio kao dopisnik velikog broja regionalnih i svjetskih redakcija. Sa dokumentarnim i TV emisijama učestvovao na međunardnim festivalima.  Verificirani je BBC trener, radio kao predavač na novinarskim školama BBC i Media plan u Sarajevu. Predsjedavao radom selekcione komisije na Međunarodnom TV festivalu Bar u dva navrata, član “Poletovog” žirija na Filmskom festivalu jugoslovenskog filma u Puli, Tuzli, predsjednik žirija studentskih filmova 29. Manaki Brothers Bitola, član žirija Međunarodnog festivala animiranog filma u Neumu, Međunarodnog filmskog festivala u Skoplju, učestvovao u radu u žirijima Pozorišnih igara u Jajcu, 48. Međunarodnog teatarskog festivala MESS Sarajevo, član Žirija kritike 52. MESS-a, Žirija za najbolju radio dramu BHR1, član Žirija za dodjelu književne nagrade „Kočićevo pero”. Za svoj rad je više puta nagrađivan. Autor je knjige „Život na stiku“.
 
 
 
(DEPO PORTAL/dg)
BLIN
KOMENTARI