Festival u centru

Zatvara se ulica: Publika SFF-a uživat će u Radićevoj po uzoru na svjetske ulične manifestacije

Kultura 06.08.21, 09:37h

Zatvara se ulica: Publika SFF-a uživat će u Radićevoj po uzoru na svjetske ulične manifestacije
Za cijeli projekat “Festival u Centru” i radove izdvojeno je ukupno 150.000, investiciju finansiraju Općina Centar i Turistička zajednica KS

 

Od 13. do 20. avgusta tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, festivalska publika imaće priliku uživati na još jednoj lokaciji, koju po uzoru na svjetske ulične manifestacije, realizuje Općina Centar i Turistička zajednice Kantona Sarajevo, pod nazivom "Festival u Centru".

 

Projekat “Festival u Centru” nova je kulturna manifestacija koja će se realizovati u Radićevoj ulici za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala. Ideja je potekla iz Općine Centar.

 

Muzički događaji

 

“Tražili smo pomoć od Vlade Kantona Sarajevo, tačnije od Turističke zajednice koji su finansirali ovaj projekat, Opština je prethodno završila neke infrastrukturne radove”, naveo je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

 

Kenan Magoda, predsjedavajući povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo kazao je da je ovo nešto novo za Općinu Centar.

 

“Došli smo do zaključka da je Opštini Centar za vrijeme SFF-a potrebno nešto novo. A nešto novo će se dešavati baš ovdje u Radićevoj ulici“, kazao je Magoda.

 

A to novo su brojni sadržaji koji očekuju sve posjetitelje, kako domaće tako i strane.

 

“Biće tu i nekih muzičkih događaja, mislim da će naš Damir Imamović održati jedan koncert, biće neki DJ-evi, neka ponuda tradicionalne bosanske kuhinje”, naveo je Mandić.

 

Podrška građana

 

Magoda je dodao koji još sadržaji očekuju građane i goste Festivala.

 

“Festival craft pive, gastronomije… Ovi lokalni restorani koji su oko nas sigurno će biti dio sastavne ponude. Festival gastronomije, starih i modernih zanata Kantona Sarajevo. Ustvari, to će biti najviše kulturno dešavanje za vrijeme SFF-a i pokušavamo da lokalitet Sarajevo Film Festivala proširimo bukvalno od Vječne vatre, dijela starog grada, prema Centru”, istaknuo je Magoda.

 

Uloga građana je od velikog značaja, ovisno od njihovih reakcija i želja odlučivat će se o izgledu i uređenju Radićeve ulice. Kaldrma, kamenje ili ploče?- samo su neka od pitanja na koja će odgovarati na pultovima ovog festivala.

 

“Ja se nadam da ćemo dobiti podršku građana da se ta ulica potpuno zatvori, kada je jednom zatvorimo, a ja se nadam da će to biti brzo, opet na bazi onoga što smo čuli od građana ćemo unutra praviti sadržaje. To je projekat koji radimo zajedno sa UNDP-em”, kazao je Mandić.

 

Za cijeli projekat “Festival u Centru” i radove izdvojeno je ukupno 150.000, investiciju finansiraju Općina Centar i Turistička zajednica KS.

 

(N1, DEPO PORTAL/MD)

 

 

BLIN
KOMENTARI