Zadali su rok od 90 dana

CNN: Američki obavještajci imaju tajne podatke iz Kine, otkrit će porijeklo korone?!

Front 06.08.21, 09:04h

CNN: Američki obavještajci imaju tajne podatke iz Kine, otkrit će porijeklo korone?!
Nadaju se da će pregled informacija iz Kine pomoći pri odgovoru na ključno pitanja: kako je virus skočio sa životinje na čovjeka? Odgovor na to pitanje je ključan kako bi se u konačnici utvrdilo je li koronavirus "procurio" iz laboratorija ili je sa životinja na čovjeka prešao prirodnim putem, rekli su CNN-ovi izvori

 

 

Američke obavještajne službe u posjedu su velike količine genetskih podataka koji bi mogli biti ključ misterija o porijeklu koronavirusa, doznao je ekskluzivno CNN. Službe sada detaljno pregledavaju te podatke, ali prvo ih moraju dešifrirati.

 

Taj golemi katalog informacija sadrži genetske podatke dobivene iz uzoraka virusa koje su proučavali u laboratoriju u kineskom Wuhanu, gradu iz kojeg se koronavirus krenuo širiti svijetom, potvrdilo je CNN-u više izvora. Dio američkih dužnosnika vjeruje da je koronavirus krenuo upravo iz tog laboratorija.

 

Hakirana računala?

 

Još uvijek je nejasno kako su američki obavještajci došli do tih podataka, ali CNN navodi kako su računala putem kojih se takve baze podataka stvaraju i procesiraju obično spojena na servere bazirane na cloud tehnologiji, što aludira na mogućnost da su možda hakirana.

 

No, "prevođenje" goleme količine sirovih podataka u korisne informacije, koje je samo dio napora obavještajne zajednice da otkrije porijeklo korone, za sobom povlači cijeli niz izazova. Jedan od njih odnosi se na prikupljanja dovoljno računalne snage kako bi se takav posao obavio. Zbog toga se američki obavještajci oslanjanju na superračunala nacionalnog laboratorija Odjela za energiju, koji objedinjuje 17 elitnih američkih istraživačkih institucija.

 

Problem s ljudstvom

 

Tu je i problem s ljudstvom. Obavještajcima za takav posao ne trebaju samo znanstvenici koji su dovoljno vješti da mogu interpretirati kompleksne podatke o sekvenciranju genetskog materijala virusa, oni uz to moraju poznavati i mandarinski jezik, obzirom da su podaci na kineskom jeziku i koriste specifičan vokabular.

 

"Naravno da postoje znanstvenici koji imaju dovoljno znanja i vještina. Ali oni koji uz to razumiju i mandarinski? To je jako malo ljudi. I to naravno nisu bilo koji znanstvenici, nego oni specijalizirani za biologiju. Vidite kako ovo vrlo brzo postaje teško", rekao je CNN-u izvor upućen u napore američkih obavještajaca.

 

Rok od 90 dana za otkriće porijekla pandemije

 

CNN podsjeća kako su si američki dužnosnici zadali rok od 90 dana da otkriju porijeklo koronavirusa. Nadaju se da će pregled informacija iz Kine pomoći pri odgovoru na ključno pitanja: kako je virus skočio sa životinje na čovjeka? Odgovor na to pitanje je ključan kako bi se u konačnici utvrdilo je li koronavirus "procurio" iz laboratorija ili je sa životinja na čovjeka prešao prirodnim putem, rekli su CNN-ovi izvori.

 

Istražitelji povezani s američkim vlastima, ali i oni koji nisu, dugo su tražili genetske podatke sadržane u 22.000 uzoraka virusa koje su Kinezi proučavali u laboratoriju u Wuhanu. Kineske vlasti su, navodi CNN, podatke još 2019. uklonili s interneta te su ih odbile predati istražiteljima Svjetske zdravstvene organizacije, baš kao i ostale sirove podatke o ranim slučajevima koronavirusa.

 

"To neće biti konačni dokaz"

 

Izvori upoznati s istragom rekli su da pregled genetskih podataka iz Kine neće biti dovoljan kako bi se definitivno dokazalo da je koronavirus krenuo iz laboratorija u Wuhanu odnosno da se raširio prirodnim putem. Dužnosnici će te informacije morati staviti u kontekst ostalih dokaza kako bi tačno odredili porijeklo pandemije koja je paralizirala cijeli svijet.

 

No, kako piše CNN, radi se o "kritičnom dijelu slagalice" na koji se fokusirala administracija predsjednika Joea Bidena.

 

"Najvažniji tehnički podaci u ovom kontekstu su informacije o genetskom sekvenciranju i kontekstualne informacije o porijeklu uzoraka, odnosno vrijeme i kontekst u kojem su uzeti. S tim informacijama mogli bismo imati jasniji narativ o porijeklu SARS-a i covida-19", rekao je CNN-u izvor upoznat s istragom.

 

Američki dužnosnici: Teorija o laboratoriju je jednako vjerojatna kao ona o prirodnom širenju

 

Visoki američki dužnosnici i dalje su podijeljeni između dviju teorija o porijeklu korone, pri čemu su naravno moguće i kombinacije dviju teorija - one o laboratoriju i one o prirodnom širenju virusa.

 

CNN je prošlog mjeseca izvijestio kako viši dužnosnici Bidenove administracije, koji nadgledaju istragu o porijeklu korone, vjeruju da je teorija o virusu koji se slučajno proširio iz laboratorija u Wuhanu barem jednako vjerovatna kao teorija da se virus pojavio u prirodi. To je dramatičan pomak u odnosu na lani, kad su američki Demokrati pokušavali umanjiti važnost teorije o curenju virusa iz laboratorija.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI