ZVIZDIĆ UKRATKO O DODIKU

Uplašen, nervozan, izgubljen... Zaglavljen u 19. stoljeću, da bi ohrabrio sam sebe, koristi kočijašku retoriku!

Front 04.08.21, 17:36h

Uplašen, nervozan, izgubljen... Zaglavljen u 19. stoljeću, da bi ohrabrio sam sebe, koristi kočijašku retoriku!
- Svjestan činjenice da je falsifikat sve što govori, Dodik odlazi u sferu govora mržnje koja je postala njegovo prirodno stanište, pri čemu manijakalno vrijeđa Bošnjake (i ne samo Bošnjaka, nego po potrebi i Hrvate, Germane, Amerikance) i paranoidno laže o svemu što je vezano za hiljadugodišnje postojanje BiH i njenog autohtonog naroda Bošnjaka - navodi Zvizdić

 

 

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je, reagirajući na izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, naveo kako Dodik nastavlja s bestijalnim i prostačkim ponašanjem.

 


Dodaje da su mržnja prema BiH, Bošnjacima i svemu što nije srpsko postali njegov modus operandi.


- Nesposoban da riješi bilo koji društveni problem u bh. entitetu RS koji se nalazi u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj regresiji, on u nastojanju da se pošto-poto održi na vlasti, koristi metod tendecioznog i huškačkog iznošenja neistina i plasiranja lažne nacionalističke historiografije, pri čemu sa svakom novom uvredom nastavlja padati u ponor ličnog moralnog ništavila - naveo je Zvizdić.


Jednostavno kazano, dodaje on, „Dodik je uplašen, nervozan, izgubljen u vremenu i prostoru, on sa svojim stavovima pripada XIX, a ne XXI stoljeću i zbog toga, da bi ohrabrio sam sebe, koristi pogan riječnik i kočijašku retoriku“.


- Svjestan činjenice da je falsifikat sve što govori, Dodik odlazi u sferu govora mržnje koja je postala njegovo prirodno stanište, pri čemu manijakalno vrijeđa Bošnjake (i ne samo Bošnjaka, nego po potrebi i Hrvate, Germane, Amerikance) i paranoidno laže o svemu što je vezano za hiljadugodišnje postojanje BiH i njenog autohtonog naroda Bošnjaka - navodi Zvizdić.


On je istaknuo da Bošnjacima, kao državotvornom i političkim narodu, i neizostavnom faktoru svih sadašnjih i budućih procesa u BiH i regionu, „nije bitno šta misli Dodik kao pojedinac sklon koketiranju sa šovinizmom, jer Bošnjaci nemaju namjeru da u bilo šta ubijede čovjeka koji je 'gluh i slijep', a voli lupati gluposti, ali je važno pravovremeno upozoriti da Dodikova tortura verbalnog nasilja može neodgovornom pojedincu ili grupi biti povod za fizičko nasilje, odnosno za zločin iz mržnje koju bezočno promovira i podstiče Dodik u svakom svom istupu“.


Zvizdić smatra da bi mogao biti važan odgovor na pitanje da li ovakvu Dodikovu retoriku i mržnju prema Bošnjacima podržavaju lideri opozicionih partija u bh. entitetu RS, prije svih Mirko Šarović i Branislav Borenović, i da li ovakvo Dodikovo necivilizacijsko divljanje u funkciji generisanja rigidnog i opasnog nacionalizma, prećutno podržava Vučić koji se javno zalaže za „izgradnju najboljih odnosa sa Bošnjacima“?


- Jasno je da Dodik vodi bosanke Srbe na koje ima utjecaj u pogrešnom smjeru i da im umjesto izgradnje države BiH, međusobnog poštovanja i saradnje nudi prevaziđeni etnocentristički i velikosrpski projekat koji je vojno i moralno poražen i koji je u potpunoj suprotnosti s načelima razvoja modernog multietničkog društva -naveo je Zvizdić.


On je istaknuo da je BiH bila i ostat će multietnička, građanska, antifasistička, demokratska i evropska država.


- Bošnjaci su autohtoni i ponosni narod proevropske orijentacije, sa kulturnom posebnošću i izuzetnom tradicijom na koju mogu biti ponosni, a bošnjacki identitet je trajno zacementiran u etničkom, političkom, duhovnom i kulturoliškom smislu, i nikakav Dodik i “dodikovci” to nikada ne mogu promijeniti - kazao je Zvizdić.  


Po njegovim riječima, neće proći, niti sada niti bilo kada, Dodikov udruženi puduhvat s ciljem derogiranja Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine.


- Ovo znaju Bošnjaci, a toga su svjesni i svi koji vole BiH i koji je poštuju kao suverenu i nezavisnu drzavu i u regionu i u Evropi i svijetu. Zato su ovakve Dodikove izjave, koje su izraz šovinističke arogancije i bolesnog prezira prema svima koji ne misle kao on, samo labuđi pjev prevaziđenog političara i njegovog političkog projekta - navodi se u Zvizdićevoj reakciji, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

 

(FENA/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI