Pakleno ljeto

Toplotni udar u Grčkoj, temperature se penjale do 55 stepeni!

Hronika 03.08.21, 13:52h

Toplotni udar u Grčkoj, temperature se penjale do 55 stepeni!
Ministarstva rada i unutrašnjih poslova predložili su poduzimanje mjera i reorganiziranje radnog vremena kako bi se smanjile posljedice toplotnog udara

 

Toplotni udar koji je nekoliko dana prisutan u Grčkoj, negativno se odražava na život u toj zemlji. 

 

Meteorolozi navode kako su temperature zraka već šest dana iznad uobičajenih, a mjestimično bivaju izmjerene i vrijednosti veće od 46 stepeni Celzijusa, zbog čega je stanovništvno pozvano na oprez.

 

Na području Atike, na kojem je i Atina, temperatura zraka iznosi više od 40 stepeni, a na trgu Omonia i na Akropolisu nedavno je izmjereno 55 stepeni Celzijusa, javlja Anadolija. 

 

Prema raspoloživim podacima, visoke temperature zraka zadržat će se i u narednom periodu, a pretpostavlja se da će zahvatiti područja Tesalije i Epira, te centralnog Egeja.

 

Udruženje ljekara u Atini upozorilo je stanovništvo na zdravstvene tegobe koje bi se mogle javiti usljed povišenih temperatura i nedovoljnog prozračivanja prostora.

 

Pozvali su hronične bolesnike i starije osobe da ne izlaze iz domova.

 

Ministarstva rada i unutrašnjih poslova predložili su poduzimanje mjera i reorganiziranje radnog vremena kako bi se smanjile posljedice toplotnog udara.

 

Generalni sekretarijat civilne zaštite upozorio je na rizik šumskih požara, a nadležne službe pozvao na oprez. Stanovništvo je pozvano da ne pali vatru, te da izbjegavaju korištenje svakog oblika električnih uređaja koji bi mogli uzrokovati iskru.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI