SAVJETI ZA BUDUĆE RODITELJE

Ne zaboravite na partnera, i muškarci prolaze kroz svoje faze i krize: Kako se pripremiti za dolazak bebe?

Lifestyle 03.08.21, 11:37h

Ne zaboravite na partnera,  i muškarci prolaze kroz svoje faze i krize: Kako se pripremiti za dolazak bebe?
U trudnoći prolazimo kroz različite faze. Počinjemo da osvješćujemo da ćemo postati roditelji, slijedi interesovanje za određivanje pola deteta, smišljamo imena i polako se pripremamo za dolazak bebe. Međutim, da li zaista znamo kako se pripremiti za dolazak bebe?

 

 

Piše: Srbijanka STANKOVIĆ


Rođenje dјeteta je jedna od najvećih životnih promjena koje iskusimo, naročito kada je riječ o prvom djetetu. Ovi savjeti bi trebalo da vam pomognu da se pripremite za roditeljstvo i za sve izazove koji idu uz njega.


U redu, mnogi su prije vas dobili bebu, nije to ništa revolucionarno, ali ipak je za sve nas rodjenje prvog djeteta ogroman iskorak u životu. Teoretski, niko ne može biti potpuno spreman za roditeljstvo, ali se svako može donekle pripremiti i uopoznati sa situacijama koje ne mora osjetiti ’’na svojoj koži’’ da bi znao kako da se postavi kad za njih dođe vrijeme.


U trudnoći prolazimo kroz različite faze. Počinjemo da osvješćujemo da ćemo postati roditelji, slijedi interesovanje za određivanje pola djeteta, smišljamo imena i polako se pripremamo za dolazak bebe. Međutim, da li zaista znamo kako se pripremiti za dolazak bebe? U nastavku teksta saznajte kako.


Savjeti za emotivnu pripremu pred dolazak bebe


Vi to možete. Dobro je da se osjećate pomalo uznemireno i uzbuđeno - očekujete vašu prvu bebu. Zamislite kako bi samo strašno bilo da ste ravnodušni.


Opustite se i dajte sebi prava na grešku


Mnogi budući roditelju su previše zabrinuti da li će uspeti da ispune sve svoje roditeljske dužnosti, ali bi svi oni trebalo da znaju da će sigurno praviti greške. To ne treba da bude strašno, to je potpuno normalno. Sigurno je da nećete biti savršeni roditelji, jer savršeni roditelji ne postoje, zato i ne pokušavajte da budete to.


Bebama u suštini nisu potrebni savršeni roditelji, to je najbitnije. Svi organizmi na planeti, pa i ljudi, se navikavaju na okolnosti, ma kakve one bile. Ono što se očekuje od vas je da budete posvećeni roditelji, da volite svoju bebu i da se trudite da ispravite greške koje možda napravite. Dajte sve od sebe, bebi će to sigurno biti dovoljno.

 

Vodite računa o sebi za vrijeme trudnoće


Sigurno ćete dobiti mnoštvo savjeta u toku trudnoće. Pretrpanost tolikom količinom informacija usmjerenih ka bebi i njenoj dobrobiti vam može skrenuti pažnju sa brige o sebi. Vrlo je važno da ne zaboravite na brigu o sebi i o svom tijelu.


Vaše tijelo za vrijeme trudnoće "radi prekovremeno", a fizički napori mogu uzrokovati gore posljedice nego emocijonalni zamor. Posvetite sebi barem nekoliko minuta svakog dana da se malo opustite. Da meditirate, prošetate, odete na masaži ili jednostavno napravite sebi toplu kupku.

 

beba-spava-rodjenje-deteta


Njegujte vezu sa vašim partnerom


Promjene u vašem životu izazvane pojavom djeteta i preuzimanjem uloge roditelja mogu uticati na vašu vezu sa partnerom. Jako je bitno da time što postajete roditelji ne zaboravite da budete supružnici.


Muškarci možda ne prolaze kroz procese hormonalnih mehanizama koji se kod žena pokreću nakon porođaja, ali i oni prolaze kroz svoje faze i krize. Budite strpljivi, dogovarajte se o podjeli dužnosti i pričajte o vašim emocijama, strahovima i očekivanjima.

 
Nekoliko praktičnih savjeta za pripremu pred dolazak bebe


Priprema za dolazak još jednog ukućanina koga tek treba da upoznate može biti nezgodna, ali mnogo će biti nezgodnije ako bar ne pokušate da se pripremite.


Odredite prostor u kome će beba boraviti


Bebe imaju izražen istraživački instinkt i uvijek će pokušavati da upoznaju svaki ćošak prostora u kome se nalaze. Sa druge strane na vrlo suptilan način će za kratko vrijeme uspjeti da zauzmu cijeli taj prostor svojim stvarčicama. Zato je dobro da na neki način ograničite zone igranje, hranjenje, kupanje, oblačenje itd.


Nabavite stvarčice koje će vam biti potrebne i rasporedite ih u već napravljene zone


Održavajte sve jednostavnim. Nabavljajte i ubacujte samo stvari koje ste zaista sigurni da ćete koristiti. Neke od esencijalnih stvari su: garderoba, pelene, maramice, zamjenljivi jastučići, sredstva za higijenu itd. Naravno, za svaku majku različite stvari spadaju pod esencijalne.


Odaberite vašeg pedijatra koji će pratiti bebin razvoj


Bilo bi dobro da imate koga da pozovete ukoliko se vaša beba probudi u sred noći sa bolovima ili groznicom. Pedijatra kome možete vjerovati pronađite na vrijeme. Konsultujte se sa drugim mladim roditeljima, čujte preporuke, ali sami provjerite svaku preporuku i na kraju donesite odluku.


Napravite plan i uvrstite u njega prethodno napravljen spisak obaveza


Spisak obaveza treba započeti sa najosnovnijim obavezama poput treninga i tuširanja, nekih obaveza koje ćete obavljati svaki dan. Dalje spisak možete proširiti u smislu kućnih poslova kao što su kuvanje i čišćenje, za slučaj da nekome treba da ih delegirate, odredite to unaprijed. Za bebu možda treba napraviti i poseban plan koji će služiti kao podsjetnik da u određenom periodu razvoja treba primijeniti neke novine.


Svakako napravite i spisak vaših "želja", kao što su odlazak kod frizera ili dugi razgovori sa prijateljima. Jednostavno, vodite računa i o sebi i o svom životu uporedo sa brigom o bebi i vidjećete kako će se do bebinog prvog rođendana mnoge od ovih aktivnosti vratiti u vaš život.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI