Foto/ Svečanost u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Ko je sve pozvan na prijem Visokog predstavnika: Sebija i Bakir Izetbegović, Osman Mehmedagić i Jakob Finci došli među prvima

Front 02.08.21, 19:45h

Večerašnji prijem je održan u prisustvu domaćih i međunarodnih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, kao i kulturnog života, vladinog i nevladinog sektora

 

Prijem povodom stupanja na dužnost novoimenovanog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta održan je večeras u Sarajevu u Atriju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.


Osim Schmidtovog prethodnika Velentina Inzka, prisustvovali su domaći i međunarodni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, kao i kulturnog života, vladinog i nevladinog sektora.

 

sebija-i-bakir-izetbegovic


Schmidt je između ostalog poručio da dolazi kao prijatelj građana BiH, a da novu dužnost preuzima riješen da pomogne ljudima, naročito onima koji žele ostati u Bosni i Hercegovini i izgraditi ovu zemlju.


- Sve dok 70 posto mladih ljudi želi napustiti zemlju, dok nacionalistički interesi imaju prednost nad općim dobrom, ima još puno toga što treba ovdje uraditi. Za vas, za mene i za sve oni koji u ovoj zemlji imaju odgovornost, bez obzira da li vrše javnu funkciju ili druge. Ono što je ovoj zemlji potrebno je jednostavno - stabilnost, sigurnost, vladavina prava i funkcionalna država. BiH mora biti vraćena na političku agendu međunarodne zajednice i Evropske unije - neke su od poruka novoimenovanog visokog predstavnika.

 

christian-schmidt-prijem-5


Najavio je angažman s ciljem da Bosna i Hercegovina postane jaka i stabilna zemlja na čvrstom putu ka Evropskoj uniji, što je zadatak kojem treba da su posvećeni i drugi čimbenici.


Schmidtov prethodnik Valentin Inzko je izjavio da je danas obilježena promjena na čelu Ureda visokog predstavnika u BiH, ali da je kontinuitet neupitan.


Za novoimenovanog kolegu, kojem je poželio puni uspjeh, rekao je da ima iskustvo i znanje za nadogradnju onoga što je u Bosni i Hercegovini već postignuto.


U tom kontekstu je Inzko naveo da ova zemlja ima institucije i resurse, a prvenstveno ljude, kako bi postigla puno bolju budućnost od sadašnjosti.


Christian Schmidt došao je u Bosnu i Hercegovinu 30. jula. Prvo je posjetio Mostar, a dan kasnije i Sarajevo gdje se susreo s gradonačelnicom Benjaminom Karić i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.


Od danas je i zvanično novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nakon što je od Valentina Inzka simbolično preuzeo zbirku svih akata Ureda visokog predstavnika (OHR).

 

jakob-finci

 

Ranije tokom dana je obavljena primopredaja dužnosti između njih dvojice.

 

Tim povodom je Schmidt između ostalog kazao da se funkcija visokog predstavnika mora obavljati s dubokim poštovanjem prema onima koji su propatili tokom rata i koji rade na boljoj budućnosti evropske BiH.

 

osman-mehmdagic

 

Večerašnji prijem je održan u prisustvu domaćih i međunarodnih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, kao i kulturnog života, vladinog i nevladinog sektora.

 

edin-forto

 

Više fotografija pogledajte ovdje i u našoj fotogaleriji

 

(FENA/dg; Foto: Fena i N1)

BLIN
KOMENTARI