FOTO/ 50 GODINA POSTOJANJA

Pod zvjezdanim stolačkim nebom u Makovoj hiži: Završen trodnevni festival kulture 'Slovo Gorčina'

Kultura 02.08.21, 19:40h

Posljednji dan festivala kulture "Slovo Gorčina" završio je muzičkim programom pod zvjezdanim stolačkim nebom u Makovoj hiži uz nastup Nermina Alukića Čerkeza, poznatog interpretatora etno muzike

 

 

 

Od 30. jula do 1. augusta u Stocu je održan kvalitetan program kojim su organizatori festivala kulture "Slovo Gorčina" dostojno obilježili velikih pedeset godina postojanja. Festival je svečano otvoren na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina – nekropoli stećaka Radimlja, na kojoj je ova manifestacija davne 1971. godine i započela.

 

Program festivala je započeo svečanom akademijom na kojoj su se govornici, Gorčin Dizdar, predsjednik upravnog odbora "Slova Gorčina", Alija Pirić, književni kritičar, profesor književnosti i dugogodišnji saradnik festivala, te Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, prisjetili najvažnijih trenutaka u bogatoj historiji festivala, ali i odali priznanje osnivačima i najzaslužnijim saradnicima festivala. Program je nastavio proglašenjem dobitnika nagrade "Mak Dizdar" za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini. Luka Ivković iz Šibenika osvojio je treće mjesto sa svojom zbirkom "Gašenje glasova", mostarka Emina Kovačević sa zbirkom pjesama "Skice iz Unicef sveske" osvojila je drugo mjesto, dok je prva nagrada za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini pripala Nikolini Todorović iz Sarajeva, za zbirku pjesama "Baštovanka Ofelija".

 

Posjetioci su zatim uživali u poetsko-plesnom performansu "E da ednom prestanu gorčine...", zasnovan na Makovim stihovima, u režiji sarajevske režiserke Sabrine Begović – Ćorić. Vizualno, muzički i samim stihovima publiku je poetsko-plesni performans s bakljama poveo na putovanje kroz vrijeme, spajanjem tri vremenska aspekta koji se susreću. Prvu noć festivala muzičkim programom zaključio je beogradski muzičar Kиr, elektro-akustičnim zvukom uz video podlogu umjetnika Boba Blagočestivog.

 

slovo-gorcina24

 

U Šarića kući se drugi dan održala promocija monografije "50 godina Slova Gorčina", u kojoj su na gotovo 400 strana predstavljeni neki od najvažnijih tekstova štampanih u pedesetogodišnjoj historiji ove publikacije, mnoštvo novih tekstova o Maku Dizdaru, Stocu i ljudima koji su obilježili "Slovo Gorčina", izbor poezije nagrađivanih pjesnika i pjesnika koji su gostovali na manifestaciji. Monografiju su predstavili Alija Pirić, Mile Stojić i Hadžem Hajdarević. Na istoj lokaciji otvorile su se dvije izložbe, u čast nedavno preminulog velikana bosanskohercegovačke umjetnosti Dževada Hoze otvorena je izložba pod nazivom "Retrospektiva". Iz bogatog Hozinog opusa na izložbi su se predstavila djela iz ciklusa "Nišani" (1961-1965), u saradnji sa JU Muzej Unsko-sanskog kantona. Druga izložba je "In Retrospect..." serija fotografija nastalih na Kubi fotografa Alexa Elene.

 

Ado Hasanović, bh. reditelj, dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada za svoje kratke filmove na filmskom platnu predstavio je film "Nek' je što šarenije", dok su režiseri Zoran Kubura i Bojan Hadžiabdić predstavili film dokumentarni "Indexi" u produkciji BHRT-a. Filmu je prethodio razgovor o filmu "Indexi" i albumu "Modra rijeka" u kojem su učestvovali Fadil Redžić, legendarni basista Indexa, Nenad Jurin, nekadašnji klavijaturist Indexa, te književnik Nenad Rizvanović, a razgovor je vodila Vesna Andree Zaimović.


Nenad Rizvanović i Vahidin Preljević u sklopu festivalskog programa predstavili su zbornik "Dossier Konstantinović", a u programu "Buybook predstavlja" Adnan Žetica, Elvedin Nezirović i Adnan Repeša predstavili su svoje nove knjige, a program je moderirala Ivana Golijanin.


Austrijski ansambl „Orient Okzident Express“ kroz uzbudljivu mješavinu kurdskih, makedonskih, bosanskohercegovačkih i austrijskih melodija i muzičkih akcenata poveo je posjetioce festivala na najljepše melodično putovanje i uživanje na kampu "Heaven in Nature" kraj rijeke Bregave. Drugi dan festivala završio je uz jam session Alexa Elene na bubnjevima i Audio in Funktion za miksetom.

 

slovo-gorcina16


Treći dan festivala obilježila je promocija knjige "Kamen, školjka, papir", prošlogodišnje dobitnice nagrade "Mak Dizdar", mlade splitske pjesnikinje Sare Kopeczky Bajić. U Makovoj hiži otvorila se izložba "Stećak.3D" u organizaciji Fondacije Mak Dizdar, bazirane na savremenoj tehnologiji VR iskustva koja omogućava posjetiteljima da vide neke od najljepših stećaka s deset lokaliteta u BiH u virtuelnoj realnosti. Izložba jedna od aktivnosti projekta "StećAR: Enhanced Vision of Stećak", koji se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj. Tribina: Književnost i "bosanski duh", u kojoj su učestvovali Alija Pirić i Vahidin Preljević, održala se u Šarića kući, a nakon toga u programu "Buybook predstavlja" Elvedin Nezirović i Adnan Repeša predstavili su svoje nove knjige. Filmsko platno vratilo se i treći dan festivala filmom "Scream for me Sarajevo", režisera Tarika Hodžića i scenariste Jasenka Pašića, čemu je prethodio razgovor u kojem su učestvovali Jasenko Pašić i Alex Elena.


Posljednji dan festivala kulture "Slovo Gorčina" završio je muzičkim programom pod zvjezdanim stolačkim nebom u Makovoj hiži uz nastup Nermina Alukića Čerkeza, poznatog interpretatora etno muzike.


Festival kulture "Slovo Gorčina" realizirao se zahvaljujući partnerima i sponzorima festivala: Federalno ministarstvo kulture i sporta, OSCE, EU Info Centar, Fondacija Mak Dizdar, La Terra Nostra, Ministarstvo kulture i sporta KS, Buybook, Austrijski kulturni forum.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI