U susret 27. Sarajevo Film Festivalu

Predstavljamo program Summer Screen: Vrhunski filmovi bazirani na muzici, savremenoj umjetnosti i pop kulturi

Kultura 02.08.21, 14:33h

Predstavljamo program Summer Screen: Vrhunski filmovi bazirani na muzici, savremenoj umjetnosti i pop kulturi
27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.

 

Summer Screen program 27. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umjetnosti i pop kulturi.


Summer Screen program donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture i savremene umjetničke scene. Filmovi u programu su: AMERIČKA UTOPIJA DAVIDA BYRNEA, BUENA VISTA SOCIAL CLUB, OŽILJCI ALI BOULALA , PINA U 3D-u, SHANE MACGOWAN: PRIČA O PJEVAČU i SUMMER OF SOUL.

 

AMERIČKA UTOPIJA DAVIDA BYRNEA / DAVID BYRNE'S AMERICAN UTOPIA
Sjedinjene Američke Države, 2020, 105 min.
Režija: Spike Lee

 

U ovom jedinstvenom koncertnom filmu, oskarovac Spike Lee oživljava odlično ocijenjeni brodvejski šou pjevača Taking Headsa. Film je snimljen prilikom posljednjeg izvođenja u New Yorku, kada se Davidu Byrneu na sceni pridružila grupa sačinjena od 11 muzičara, pjevača i plesača iz svih krajeva svijeta, uključujući čikaškog basistu Bobbyja Wootena III i gitaristicu iz Milwaukeeja Angie Swan. Zajedno, oni uvode publiku u razdragan, nadrealan scenski krajolik, prožet duhom međuljudske povezanosti i društvene pravde. Muzika u filmu uključuje pjesme sa Byrneovog solo albuma iz 2018, popularne hitove Talking Headsa poput pjesama "Once in a Lifetime" i "Burning Down the House" te uzbudljivu obradu protestne pjesme Janelle Monáe "Hell You Talmbout".

 

BUENA VISTA SOCIAL CLUB
Njemačka, Sjedinjene Američke Države, 1999, 105 min.
Režija: Wim Wenders

 

Sa svojom malom filmskom ekipom, Wim Wenders je pratio svog starog prijatelja Rya Coodera, autora muzike za njegove filmove PARIZ, TEXAS i KRAJ NASILJA, na putovanje u Havanu. Cooder je nakon prvog "Buena Vista Social Club" CD-a (koji tada još uvijek nije bio izdat) htio snimiti svoj materijal za solo album Ibrahima Ferrera u muzičkom studiju u Havani. Wenders je potpuno uronio u svijet kubanske muzike i tokom nekoliko mjeseci pratio je i posmatrao muzičare, prvo u njihovoj domovini u Havani, zatim sedmicama kasnije, u aprilu 1998, na prvom koncertu njihovog benda (koji do tada nikada nije zajedno nastupio izvan studija) u Amsterdamu, a zatim i u julu 1998. tokom njihovog trijumfalnog koncerta u njujorškom Carnegie Hallu. Na taj način, slijedio je stare heroje tradicionalne kubanske son muzike na njihovom putu, dugom svega nekoliko mjeseci, od potpunog zaborava do svjetske slave.

 

OŽILJCI ALI BOULALA / THE SCARS OF ALI BOULALA
Švedska, Norveška, 2021, 100 min.
Režija: Max Eriksson

 

Šesnaestogodišnji Ali Boulala zatiče se u centru globalne skejt-scene nakon što ga sredinom devedesetih godina prošloga vijeka regrutuje profesionalna ekipa skejtera. Ali provodi čitavu deceniju putujući svijetom sa članovima svoga tima i uživa u životu bez granica. Njegova kreativnost na skejtu i reputacija partijanera donose mu status najneustrašivijeg i najekscentričnijeg  skejtera svoje generacije. Sve to se mijenja 2007. kada Ali doživi tragičnu nesreću nakon koje više ne može voziti skejt i prisiljen je iz početka graditi svoj život. Sada vodi miran život u predgrađima Stockholma. Na svome tijelu i duši nosi ožiljke koji ga stalno podsjećaju na nesreću koja ga još uvijek progoni. Jednoga dana pruža mu se prilika da se direktno suoči s vlastitim demonima. Mora odlučiti da li je spreman suočiti se s prošlošću ili smatra da neke rane nikada ne mogu zacijeliti.

 

PINA U 3D-U / PINA IN 3D
Njemačka, Francuska, 2011, 104 min.
Režija: Wim Wenders

 

PINA je film za Pinu Bausch. Sniman u 3D produkciji s plesnim ansamblom Wuppertal Pina Bausch, ovaj dugometražni film o plesu oslikava uzbudljivu i neponovljivu umjetnost ove velike njemačke koreografkinje, koja je umrla u ljeto 2009. godine. Pozivajući gledatelje na senzualno, vizualno zapanjujuće putovanje u jednu novu dimenziju, pravo na pozornicu legendarnog ansambla, film prati plesače izvan pozorišta, u grad i okolinu industrijskog Wuppertala, mjesta koje je preko 35 godina bilo dom i središte kreativnog života Pine Bausch.

 

SHANE MACGOWAN: PRIČA O PJEVAČU POGUESA / CROCK OF GOLD: A FEW ROUNDS WITH SHANE MACGOWAN
Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Irska, 2020, 124 min.
Režija: Julien Temple

 

Kinematografsko istraživanje priče Shanea MacGowana, film Juliena Templa SHANE MACGOWAN: PRIČA O PJEVAČU POGUESA, prati pjevačev eksplozivni život – od njegovog djetinjstva i odrastanja u Irskoj do vremena koje je proveo na opasnim ulicama Londona, gdje je prigrlio punk scenu, osnovao Poguese i osvojio svijet – otkrivajući njegove strasti, smisao za humor i odlično poznavanje muzike, historije, duhovnosti i popularne kulture. Jer ovo je Shaneova priča. Slika svijeta viđenog očima velikog punk pjesnika i male grupe njegovih bliskih prijatelja i rođaka, kanalisana kroz Templeovu jedinstvenu i uvijek živopisnu vizuru.

 

SUMMER OF SOUL
Sjedinjene Američke Države, 2021, 117 min
Režija: Ahmir "Questlove" Thompson

 

Odlično ocijenjeni debitantski film Ahmira "Questlovea" Thompsona snažan je i zaokupljujući dokumentarac, dijelom muzički film, a dijelom historijski osvrt na epsku proslavu crnačke historije, kulture i mode. Tokom šest sedmica ljeta 1969, na oko 150 kilometara udaljenosti od Woodstocka, u parku Marcus Gravey, snimljen je Festival kulture u Harlemu. Gotovo zaboravljeni snimci do sada nigdje nisu prikazani. SUMMER OF SOUL baca svjetlost na značaj historije za našu duhovnu dobrobit i služi kao dokaz ljekovite moći muzike u nemirna vremena, kako u prošlosti tako i danas. Film uključuje do sada neviđene snimke koncertnih nastupa B. B. Kinga, Nine Simone, grupa Sly and the Family Stone, Gladys Knight and the Pips, te Stevieja Wondera i drugih.


27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI