Slab odziv građana

Dok nismo imali vakcina, kukali smo: Prvi pokušaj 'masovne vakcinacije' mogao bi doživjeti fijasko

Hronika 31.07.21, 20:45h

Dok nismo imali vakcina, kukali smo: Prvi pokušaj 'masovne vakcinacije' mogao bi doživjeti fijasko
“Možda nismo imali dovoljno jaku kampanju. Međutim, dok nismo imali vakcina građani su bili jako zainteresirani, stalno su pitali kad će doći, koja je dobra, kako djeluju… Ne znam šta je ovo sad”, kaže Spahić

 

U Kantonu Sarajevo danas je prvi put počela masovna vakcinacija građana, tačnije – krenula je vakcinacija građana bez najave i bez obzira da li pripadaju ili ne nekoj prioritetnoj grupi.

 

Takozvani ‘Dani otvorenih vrata’ kako su iz Vlade KS nazvali trodnevnu masovnu vakcinaciju počeli su jutros u 8 i trajat će do 20 sati.

 

Za sva tri dana pripremljeno je 12.000 doza vakcina AstraZeneca.

 

Međutim, nakon jutrošnje navale, odziv građana sve je sporiji i manji. Iz Kriznog štaba KS očekivali su da će vakcine biti potrošene brže i da će više građana doći, piše Raport.

 

Čak je ministar zdravstva Haris Vranić u svojim izjavama molio građane da ako ne stignu prvi dan zbog gužvi, dođu drugi dan.

 

No, već se vide slike praznog platoa ispred Zetre i sve da naslutiti da bi ovo već mogao biti prvi fijasko te da će nam trebati jače kampanje.

 

Kontaktirali smo Ademira Spahića, glavnog koordinatora za vakcinaciju u KS.


 
“Do 17 sati je utrošeno 2205 doza. Pripremili smo 4.000 dnevno. Timovi odlično rade svoj posao, organizirani su i neumorni i ljubazni. Međutim, očekivali smo jači odziv i da brže trošenje vakcina. Kada sam jutros vidio redove, obradovao sam se, međutim sad sve manje ljudi dolazi”, navodi Spahić.

 

On ističe kako je vakcinacija jedini način da se zaštitimo od virusa.

 

“I sebe i ljude oko nas. Apeluje na građane da se vakcinišu, da ne biraju vakcine. Do sada smo najviše iskoristili AstraZenece i nismo imali nikakvih nuspojava. Ništa. Molim ljude da dođu i da se vakcinišu”, naveo je Spahić.

 

Kaže da ne zna šta je konretno razlog slabijeg odziva.


 
“Možda nismo imali dovoljno jaku kampanju. Međutim, dok nismo imali vakcina građani su bili jako zainteresirani, stalno su pitali kad će doći, koja je dobra, kako djeluju… Ne znam šta je ovo sad”, kaže Spahić.

 

Oko 21 sat bit će poznato koliko se danas građana vakcinisalo u Zetri.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI