strategija koju je svijet uporno osuđivao

Sjećate li se Švedske na početku pandemije? Bez lockdowna, maski, zatvaranja granica... Je li ona danas najveći pobjednik ove krizne situacije?

Lifestyle 31.07.21, 09:53h

Sjećate li se Švedske na početku pandemije? Bez lockdowna, maski, zatvaranja granica... Je li ona danas najveći pobjednik ove krizne situacije?
Danas, 15 mjeseci kasnije, više nema nikakve sumnje da Tegnell i Giesecke, u najmanju ruku, nisu bili sasvim u krivu

 

U TRAVNJU 2020. godine Švedska je bila među desetak zemalja najteže pogođenih pandemijom koronavirusa. Dnevni broj smrtnih slučajeva penjao se i iznad 100, na intenzivnom liječenju bilo je preko 500 pacijenata zaraženih koronavirusom, a posebno teško stanje bilo je u domovima za starije, u kojima je zaraza ubrzano odnosila živote švedskih 80-godišnjaka i 90-godišnjaka - piše Index.hr

 

Svijet je u nevjerici pratio situaciju, posebice s obzirom na to da je glavni državni epidemiolog Anders Tegnell prihvatio strategiju s dosta preporuka, ali vrlo malo stvarnih ograničenja.

 

Mnogi su stručnjaci smatrali da Švedska eksperimentira s vlastitom populacijom, da će do ljeta umrijeti deseci ili čak stotine tisuća ljudi, odnosno da će se bolnički sustav slomiti pod najezdom pacijenata. Usred rastuće pandemije, za koju tada nije bilo ni cjepiva ni naprednih medicinskih tretmana, za britansku platformu UnHeard istupio je švedski epidemiolog svjetskog glasa, 71-godišnji Johan Giesecke, Tegnellov mentor i jedan od njegovih prethodnika. Gieseckeove izjave umnogome su odražavale službeni stav švedske epidemiološke struke i Zavoda za javno zdravstvo. Bile su potpuno šokantne i gotovo suprotne smjeru u kojem se kretala cijela Europa. 

 

"Lockdown ne može funkcionirati u demokratskim zemljama, odnosno, u najboljem slučaju, može se uvesti kao jednokratna i kratkotrajna mjera, poput jednog metka koji treba ispaliti u pravom trenutku. Ne postoji znanstvena podloga za većinu epidemioloških mjera koje se uvode širom Europe. Stopa smrtnosti od covida-19 u cijeloj Europi za godinu dana bit će otprilike ista, razlike će biti najviše 20-ak posto", hladnokrvno je ispalio Giesecke.

 

Kakva je situacija danas, 15 mjeseci kasnije?


Danas, 15 mjeseci kasnije, više nema nikakve sumnje da Tegnell i Giesecke, u najmanju ruku, nisu bili sasvim u krivu. Iako su osnovne škole normalno održavale nastavu, iako su bile otvorene sve trgovine, trgovački centri, restorani, dječji vrtići, kina, javni prijevoz, teretane, skijališta, kafići i druge djelatnosti, iako nije bilo nikakvog lockdowna, obaveznog nošenja maski ili zatvaranja granica, Švedska danas stoji bolje od većine europskih zemalja. Kako prema ukupnoj smrtnosti od covida-19, tako i prema višku smrtnosti u pandemiji i padu gospodarskih aktivnosti.

 

Ukupno je do petka s koronavirusom preminulo 14.656 švedskih građana, uz napomenu da u tu evidenciju ulaze svi koji su preminuli s pozitivnim PCR testom, bez obzira na uzrok smrti. U bolnicama s dijagnozom covida-19 leži 109 pacijenata, od kojih je 16 na odjelima intenzivnog liječenja. U posljednjih mjesec dana na nacionalnoj razini bilježi se od 1500 do 2100 novozaraženih tjedno, dok je u najgorim pandemijskim danima, potkraj prosinca 2020., bilo i do 10.000 novih slučajeva u 24 sata.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI