stiglo 69 prijava

Fondacija za kinematografiju: Podržano dosad najviše dugometražnih projekata

Kultura 30.07.21, 16:42h

Fondacija za kinematografiju: Podržano dosad najviše dugometražnih projekata
Na konkurs Fondacije za sufinansiranje filmskih projekata primljeno je ukupno 69 prijava. Odlukom je, od punog iznosa od 1.182.000 KM odvojenog podršci filmskim projektima, podržano devet dugometražnih igranih filmova sa ukupnim iznosom od 736.000 KM

 

U godini u kojoj je Fondacija za kinematografiju raspolagala sa nikad manjim iznosom za podršku proizvodnji filmskih projekata i svim komplementarnim djelatnostima Upravni odbor je uspio napraviti model po kojem je podržan dosad najveći broj dugometražnih filmskih projekata pretežito mladih filmskih autora i značajan broj projekata iz domena komplementarnih djelatnosti.

 

- Iako se raspolagalo skromnim budžetom, koji je posljedica stanja uzrokovanog prvenstveno pandemijom virusa korona, realizovana je odluka da se podrži što više novih projekata u proizvodnji i komplementarnim djelatnostima prema novousvojenom poslovniku o procedurama  i kriterijima  dodjeli sredstava za izbor korisnika sredstava kao i poslovniku o visinama podrške za ovu godinu - naglašava još u saopćenju za javnost Fondacija za kinematografiju.

 

Na konkurs Fondacije za sufinansiranje filmskih projekata primljeno je ukupno 69 prijava. Odlukom je, od punog iznosa od 1.182.000 KM odvojenog podršci filmskim projektima, podržano devet dugometražnih igranih filmova sa ukupnim iznosom od 736.000 KM.

 

U kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma podržana su četiri projekta, sa ukupno 116.000 KM. U kategoriji manjinskih koprodukcija također su podržana četiri projekta sa ukupnim iznosom od 150.000 KM i to jedan igrani film iz Srbije, jedan igrani i jedan dokumentarni film iz Hrvatske i jedan igrani film iz Crne Gore.

 

U kategoriji kratkometražnog filma podržano je 11 projekata, sa ukupnim iznosom od 160.000 KM. U kategoriji razvoja dugometražnih filmova i razvoja projekata podržano je devet autora i dva udruženja, sa ukupnim iznosom od  20.000 KM.

 

Na konkurs sa sufinasiranje komplementarim djelatnosti, ove godine stiglo je ukupno 66 prijava. Kategorija sufinansiranja pravnih lica, za snimanje studentskih projekata, dobila je ukupno podršku od 4.500 KM za tri filma. Za sufinansiranje zaštite, čuvanja i prezentiranja arhivske i filmske građe odvojeno je ukupno 8.000 KM, za dva projekta.

 

Sufinansiranje promocije bh. filma za projekte čak 22 udruženja izdvojeno je ukupno 63.500 KM, dok je u drugim oblicima sufinansiranja filmske djelatnosti dodjeljena podrška za 20 udruženja i autora sa ukupnim iznosom od 68.000 KM. Ukupan iznos potpore svim projektima u kategoriji komplementarnih djelatnosti iznosi 144.000 KM.

 

- Fondacija za kinematografiju Sarajevo čestita svim podržanim autorima, producentskim kućama i udruženjima, želi uspješnu realizaciju filmova i projekata – saopćeno je.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI