'Nova era saradnje u regiji'

Od 2023. bez granica za građane Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije: Vučić, Rama i Zaev dogovorili 'mini Schengen'

Front 29.07.21, 12:44h

Od 2023. bez granica za građane Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije: Vučić, Rama i Zaev dogovorili 'mini Schengen'
Nismo ni glupi ni naivni da vjerujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja, ako mi ne budemo to činili, kazao je Vučić

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak u Skoplju da je cilj inicijative "Mini Schengen" olakšati život građanima i poboljšati životni standard, ističuči da, ako uspiju u njenoj implementaciji, od 1. januara 2023. godine neće biti granica za građane Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, a premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio kako počinje nova era suradnje u regiji.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je jučer u dvodnevnu posjetu Skoplju gdje se sastao s Edijem Ramom i Zoranom Zaevom u okviru inicijative "Mini Schengen" a danas sudjeluje na regionalnom ekonomskom forumu u organizaciji gospodarskih komora tri zemlje.

 

Vučić je u obraćanju na početku Foruma u Skoplju rekao da je jedan uvjet povjerenje, koje imaju, a drugi da tri zemlje, odnosno vlade, budu u stanju da brzo poluče rezultate, prenosi Radiotelevizja Srbije.

 

Ako to budemo u stanju, od 1. januara 2023. godine - nemamo granice između naših zemalja -  poručio je Vučić,  dodajući da se povećava i sigurnost svih građana.

 

Istaknuo je da se u posljednje dvije godine razvilo iskreno međusobno povjerenje.

 

"I u smislu odnosa prema regiji, Europi i svijetu, ali nismo ni glupi ni naivni da vjerujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja, ako mi ne budemo to činili", kazao je Vučić.

 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da danas počinje nova era suradnje u regiji, da će biti dano novo ime inicijativi Mini Schengen, što će, ocijenio je, biti dodatni impuls gospodarskoj suradnji, ali i relaksaciji političkih odnosa u regiji.

 

"Ovo će biti prepoznata inicijativa koja će biti široko prihvaćena i u Bruxellesu i u Washingtonu. To može da napravi ozbljan doprinos u političkoj relaksaciji u regiji", istaknuo je Zaev na forumu u Skoplju.

 

On je poručio da je ta inicijativa otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana.

 

"Ohrabrujem sve da nam se pridruže zbog dobrobiti svih naroda na Zapadnom Balkanu, kako bi ovo bio zajednički prostor, pozvao je Zaev.

 

Na forumu sudjeluje više od 350 kompanija iz regije, ali i još stotinjak predstavnika trgovinskih komora i tvrtki van regije.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI