Reportaža iz jedinog bh. grada na moru

Pogled prema Pelješkom mostu budi im strah i nemir: 'Sav narod će ići okolo, Neum će zaobilaziti, a mi više nećemo imati posla'

Biznis Klub 28.07.21, 16:25h

Pogled prema Pelješkom mostu budi im strah i nemir: 'Sav narod će ići okolo, Neum će zaobilaziti, a mi više nećemo imati posla'
Nema tu nikakve pozitive. Ode sav narod okolo, Neum će ostat zaobiđen, ko i svaka opština koja je na kraju puta. Kad se to otvori mi više nemamo posla, rekao je Kemal, ugostiteljski radnik

 

 

Neum u jeku turističke sezone. Smještajni kapaciteti popunjeni, traži se krevet više. Plaže i restorani puni gostiju. Ipak turistički radnici zabrinuti. Pogled prema Pelješkom mostu budi strah i nemir. Naredne sezone, situacija bi, kažu, mogla biti znatno lošija.

 

Posebno su zabrinuti turistički radnici koji imaju radnje i prodavnice uz samu cestu. Kažu da veliki broj putnika koji idu prema Dubrovniku stanu u Neumu i tu troše novce. No problem će, kažu, nastati kada kolone auta budu išle preko Pelješkog mosta. Pitaju se kome će tada prodavati svoje proizvode i usluge?!

 

Neum će ostati zaobiđen

 

“Nema tu nikakve pozitive. Ode sav narod okolo, Neum će ostat zaobiđen, ko i svaka opština koja je na kraju puta. Kad se to otvori mi više nemamo posla”, rekao je Kemal, ugostiteljski radnik.

 

“Bit će izvjestan pad, u zimskom periodu će se dogoditi u objektima koji su direktno na Jadransko turističkoj cesti neki minus, i da ćemo poslovati nešto slabije nego što smo poslovali i morat ćemo tražiti neke nove puteve”, istakao je Stanko Raič, vlasnik restorana.

 

No nije sve u finansijskim gubicima, kaže općinski načelnik. Pozitivna strana Pelješkog mosta je ta što će rasteretiti saobraćaj od GP Klek 1, Klek 2 gdje se u ljetnim mjesecima stvaraju ogromne gužve.

 

“Koji je to obim i da li će značajno uticati na Neum, to ćemo vidjeti tek kad se otvori most. Moje mišljenje je da se most trebao graditi kao i svi drugi mostovi. Hrvatska ima to pravo spojiti svoju obalu, svoj teritorij”, rekao je Dragan Jurković, načelnik Neuma.

 

Skratit će put od Zagreba do Dubrovnika

 

Most dan i noć gradi 500 radnika i 120 inženjera. I tako već tri godine, otkad su Kinezi dobili posao. Visina mosta iznosi 55 metara, a posljednjih godina povlačilo se pitanje da li će ona smetati prolasku velikih brodova.

 

“Ispod Pelješkog mosta može duplo veći brod proći, nego uploviti u neumski zaljev, jer poslije prolaska mosta nalazi se jedan prirodni kameni prag koji mogu proći brodovi od 6,7 metara gaza. Nijednom za vrijeme gradnje mosta nije došlo do neke zapreke što se tiče prolaza, normalno se prolazilo, a i prolazit će se u budućnosti”, ocijenio je Stojan Šutalo, kapetan Lučke kapetanije Neum.

 

Most će fizički spojiti Komarnu i Brijesta, put od Zagreba do Dubrovnika skratiti za dva sata, putnicima na GP u Neumu skratit će vrijeme čekanja, a lokalnom stanovništvu donijeti brojne benefite.

 

Most nekima donosi benefite

 

“Jedva čekamo, veselimo se da idemo preko našeg mosta”;

 

“Ovo će biti i turistička atrakcija, bude neki vidikovac i svašta”;

 

“Ne znamo kad će otvoriti, ali skratit će nam putovanje. Pošto tu mi često idemo, na ovoj relaciji”, rekli su građani.

 

“Kamionski promet isto ima specifičan status, jer oni moraju izaći i ići preko Bosne pa i Crne gore da bi mogli jug oprskrbljivati sa svim potrepštinama”, kazao je Antun Ljubić, voditelj Službe za granicu PU Dubrovnik.

 

Iako se konstrukcijska gradnja mosta završava sutra, na otvorenje mosta čekat će se do iduće sezone kada budu gotove pristupne ceste.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI