Popuštanje mjera

Saudijska Arabija od nedjelje dozvolila obavljanje umre: 'Velika džamija je spremna da primi hodočasnike'

Lifestyle 25.07.21, 18:55h

Saudijska Arabija od nedjelje dozvolila obavljanje umre: 'Velika džamija je spremna da primi hodočasnike'
Muslimanski hodočasnici završili su u petak godišnje hodočašće hadža, obreda koji su muslimani dužni obaviti barem jednom u životu ako za to imaju potrebna sredstva

 

Saudijska Arabija je od nedjelje ponovo otvorila muslimanska sveta mjesta za obred umre, objavila je državna novinska agencija SPA.

 

- Velika džamija je spremna da primi hodočasnike i vjernike koji dolaze na umru, od nedjelje, 25. jula - objavio je SPA, citirajući zamjenika šefa poslova Velike džamije Saada bin Muhammada al-Muhaimida, prenosi Anadolija.

 

Kazao je da će hodočasnici biti primljeni u skladu sa mjerama predostrožnosti kojima će biti garantovana sigurnost svih posjetioca Velike džamije.

 

Umra je vrsta islamskog hodočašća koja ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih vjerskih radnji.

 

Muslimanski hodočasnici završili su u petak godišnje hodočašće hadža, obreda koji su muslimani dužni obaviti barem jednom u životu ako za to imaju potrebna sredstva.

 

Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije objavilo je 12. juna da na hodočašće ove godine neće biti primljen niko iz inostranstva, već samo 60.000 ljudi iz zemlje koji nemaju hronične bolesti, u dobi od 18 do 65 godina i koji su vakcinisani protiv koronavirusa.

 

Zbog epidemije koronavirusa (COVID-19), Saudijska Arabija je prošle godine, također, prihvatila samo ograničeni broj domaćih hadžija.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI