Tužbe najavljuju i desnica i ljevica

Francuska izglasala sporni zakon kojem se protive muslimanske organizacije: Poseban niz mjera tiče se porodice

Front 24.07.21, 14:55h

Francuska izglasala sporni zakon kojem se protive muslimanske organizacije: Poseban niz mjera tiče se porodice
Kritičari zamjeraju što tekst sadrži elemente koji u nepovoljan položaj dovode dio muslimanske populacije

 


Nakon mjeseci rasprava, zastupnici francuske Nacionalne skupštine u petak su izglasali kontroverzni zakon koji bi trebao “jačati načela republike” i suzbiti ono što se u Francuskoj mjesecima naziva “radikalni islamizam”, no nezadovoljni su i tužbe najavljuju i desnica i ljevica.

 

Zakon nazvan “Poštivanje načela Republike”, prihvaćen glasovima 49 zastupnika uz 19 protiv i pet suzdržanih, olakšava raspuštanje organizacija koje dovode u pitanje francuske vrijednosti, piše agencija France presse a prenosi Hina.

 

Zakon sadrži niz mjera koje trebaju osigurati neutralnost javnih usluga, suzbijati govor mržnje na internetu, štititi dužnosnike i nastavnike, pojačano kontrolirati organizacije, osigurati bolju transparentnost rada bogomolja i načina njihovog finansiranja. Poseban niz mjera tiče se porodice: borbu protiv poligamije i prisilnih brakova te protiv potvrda o djevičanstvu.

 

Predsjednik Emmanuel Macron i njegova vlada žele suzbiti utjecaj radikalnog tumačenja islama na mlade i ranjive ljude u nekim džamijama, na mreži i oko škola.

 

Macron je taj novi zakon najavio u oktobru nakon niza napada u kojima je od 2015. ubijeno više 265 ljudi.

 

“Zakonom dobivamo sredstvo borbe protiv onih koji se koriste religijom da bi vrijednosti Republike dovodili u pitanje”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, kako prenosi agencija dpa.

 

Premijer Jean Castex redovito je isticao da zakon nije uperen protiv religije, no kritičari zamjeraju što tekst sadrži elemente koji u nepovoljan položaj dovode dio muslimanske populacije.

 

Castex: I muslimani su žrtve

 

“Nikad nećemo izjednačiti radikalni islamizam s muslimanima i vjerujemo da su muslimani među prvim žrtvama te ideologije”, rekao je Castex lani u intervjuu za Le Monde.

 

Dnevni list Le Figaro piše da će se na taj zakon Ustavnom sudu žaliti i političari ljevice i desnice.

 

Zastupnici ljevice i desnice glasali su protiv, ali iz različitih razloga. Socijalisti smatraju da zakon ne poštuje organizacije, a desnica misli da je zakon mlak i sadrži nekakve “mjerice” bez istinskih ambicija da se “stane na kraj islamistima”.

 

Krajnja desnica suzdržala se od glasanja.

 

Tekst zakona već su napadali pojedini čelnici i islamskih orgranizacija iz inostranstva, a posebno turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan što je dolilo ulje na vatru postojećih geopolitičkih trzavica i napetosti između Pariza i Ankare.

 

Rasprava o laicitetu i mjestu islama u Francuskoj redovno vodi u polemike o nošenju ili zabrani hidžaba, o posebnim školskim programima ili posebnim bazenima samo za žene te slično.

 

Broj muslimana u Francuskoj snažno je porastao i danas iznosi devet posto ukupne populacije.

 

(DEPO PORTAL/Foto: Ilustracija/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI