Stanari 13 godina slušaju obećanja

Zgrada u sarajevskoj Grbavičkoj ulici će biti srušena, ali niko ne zna kada: Hoće li se graditi kružni ili polukružni tok?

Biznis Klub 24.07.21, 13:56h

Zgrada u sarajevskoj Grbavičkoj ulici će biti srušena, ali niko ne zna kada: Hoće li se graditi kružni ili polukružni tok?
Sedamdeset i dva stana trebalo bi biti srušeno, a više od 200 stanara preseljeno u novoizgrađenu zgradu. Stanari ove zgrade, čekajući već 13 godina da se ispuni obećanje, žive u neuvjetnim stanovima jer što će džaba bacati novce za renoviranje stanova koji će se srušiti

 

Napunilo se 13 godina otkako se u Grbavičkoj ulici 62-68 u Novom Sarajevu ruši zgrada na čijem mjestu bi se napravio kružni tok za Južnu longitudinalu.

 

Da bi se ova zgrada srušila, prije toga se iza postojeće na razmaku tridesetak metara treba izgraditi nova zgrada istih gabarita kako bi se stanari uselili u nove stanove iste veličine.

 

Prema pisanju Faktora, nezadovoljstvo stanara zgrade u ulici Grbavička 62-68 dostiglo je vrhunac jer svake godine kantonalna vlast najavljuje izgradnju nove zgrade. Sedamdeset i dva stana trebalo bi biti srušeno, a više od 200 stanara preseljeno u novoizgrađenu zgradu. Stanari ove zgrade čekajući da se ispuni obećanje, žive u neuvjetnim stanovima jer što će džaba bacati novce za renoviranje stanova koji će se srušiti.

 

Pusta obećanja

 

Zatišje oko rušenja zgrade i nastavka izgradnje Južne longitudinale trajalo je šest godina od prvog obećanja. Od 2014. godine ponovo se oživljava ovaj projekat i obično to bude u proljeće kada se pošalje poruka stanarima da se počnu pripremati za iseljenje.

 

Stanari su počeli vjerovati da će se konačno riješiti ovaj problem koji im je napravila vlast, ali su prevareni. Općinsko vijeće Novo Sarajevo 28. aprila 2015. godine usvojilo je Zaključak o usvajanju Projektnog programa za izradu Urbanističkog projekta Grbavička, Javna rasprava o tom Projektnom programu je održana 25. maja 2015. godine, a građani su tada dostavili primjedbe na Projektni program. Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je, uvažavajući primjedbe stanara, izradio Nacrt odluke o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta UP Grbavička, koji je Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo 30. septembra 2015. godine.

 

Prema Nacrtu odluke budući stambeno-poslovni objekt prostirat će se na 9.300 kvadratnih metara. Od toga, 5.350 kvadratnih metara obuhvata 72 stana i 12 poslovnih prostora, a 3.911 kvadratnih metara zauzimat će trospratna podzemna garaža sa 88 parking mjesta i unutrašnjom saobraćajnicom. Gradnja zamjenske stambene zgrade odvijat će se uz postojeći objekt u Grbavičkoj ulici.

 

Planirano je da zamjenska zgrada bude manja od postojeće. Imat će tri lamele sa osam spratova, kao i tri sprata podzemnih garaža. Izgradnja ovog stambeno-poslovnog objekta se procjenjuje na 12,5 miliona maraka.

 

Vlada KS putem Ministarstva saobraćaja je trebala zadužiti Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo da vodi aktivnosti na osiguravanju projektne dokumentacije radi izgradnje zamjenskog objekta, dozvole za gradnju, da obavlja implementaciju izgradnje zamjenskog objekta i potom rušenje starog, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sa stanarima Grbavičke 62-68 i ništa se nije desilo.

 

Prolaze godine i više se niko ni ne osvrće na obećanja o rušenju zgrade. Ali 2017. godine novo obećanje o početku izgradnje nove zgrade podiglo je prašinu u javnosti. Tadašnji ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Mujo Fišo kazao je da se nova zgrada trebala početi graditi 2017. godine i da se od toga nije odustalo uz još jedno obećanje.

 

- U toku je izdavanje urbanističke dozvole za geološke radove ispitivanja stabilnosti tla na kojem se planira graditi zgrada. Nadamo se da će 2018. godini biti raspisan i tender za izbor izvođača radova i da ćemo početi graditi novi objekt. Imamo osiguran novac, skoro sedam miliona maraka – izjavio je bivši ministar Fišo i sve je ostalo na obećanju.

 

Stanari koji žive u zgradi koja se treba rušiti informacije imaju samo putem medija jer ih niko više iz vlasti i ne kontaktira. Zbog toga se šire dezinformacije. Stanari zgrade u Grbavičkoj još jednom su razočarani neodgovornim odnosom vlasti i smatraju da su neispunjena obećanja o rušenju zgrade prešla sve granice.

 

Iako je na tribini 2015. godine obećano da će se nastaviti razgovori i sa svakim vlasnikom stana, ali i sa svim stanarima, to se nije nikada desilo. Od tada niko nije razgovarao o prihvatanju ili neprihvatanju rješenja ovog problema, te o detaljima svakog vlasnika stana. Stanari se žale, ali preko medija.

 

Ponavljaju se naslovi u medijima u januaru 2019. godine uz novo iznenađenje vlasti o novom projektu dijela Južne longitudinale, pa se zgrada u Grbavičkoj ulici ne mora ni rušiti.

 

Vrtimo se u kružnom toku

 

Iz Direkcije za ceste KS 2019. godine su pojašnjavali da su nastali problemi oko eksproprijacije, te je nova Vlada KS odlučila da se napravi novi projekt koji bi isključio tu eksproprijaciju i gdje bi se napravio kružni tok u koji bi se iz Zagrebačke ulice ulazilo s dvije trake.

 

- Zapelo je kod eksproprijacije zgrade jer je vrlo teško usaglasiti se sa stanarima, neko hoće zamjenski stan, a neko neće. Vlada KS odlučila je da to promijeni i dala je nalog da se isprojektuje kružni tok u koji bi se iz Zagrebačke ulice ulazilo s dvije saobraćajne trake, a dvije bi prolazile podzemno kroz kružni tok – poručili su iz Direkcije za ceste KS.

 

Stanari demantiraju ovu odluku vlade i tvrde da s njima niko nije razgovarao, a sve informacije saznaju iz medija.

 

Novoimenovani ministar saobraćaja u Vladi KS Adnan Šteta 2019. godine kaže:

 

- Zatekao sam jedan projekat u vezi s tom lokacijom (Grbavička ulica) i u narednom periodu imamo cilj još dva projekta razmotriti i naći najbolju verziju za građane po pitanju infrastrukturnog rješenja, kvalitete kao i vremenskog intervala i cijene kako bismo što prije krenuli u završetak radova na navedenoj saobraćajnici - dodao je ministar Šteta, ali je ostao nedorečen hoće li se graditi kružni tok ili polukružni tok.

 

Nakon ove izjave bivšeg ministra Štete stanari zgrade u Grbavičkoj ulici pišu pismo Vladi KS i traže zvanična pojašnjenja o čemu se radi, ali nisu dobili odgovor.

 

U aprilu 2020. godine ministar saobraćaja Adi Kalem i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji koja podrazumijeva realizaciju Projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Grbavička kao zamjenske lokacije za stambeno-poslovnu zgradu u ulici Grbavička br. 62-68 koja se nalazi na trasi buduće Južne longitudinale.

 

Ministarstvo saobraćaja osiguralo je u budžetu za 2020. godinu sredstva za naknadu za zemljište na kojem će se graditi budući stambeno-poslovni objekt. Nakon izgradnje nove zgrade srušit će se stara zgrada i na tom mjestu izgradit će se kružni tok, čime će se spojiti dva dijela Južne longitudinale.

 

Posljednja informacija Općine Novo Sarajevo iz marta 2021. godine glasi:

 

- Ministarstvo saobraćaja KS, putem Zavoda za izgradnju KS, obratilo se Službi za prostorno uređenje i urbanizam sa zahtjevom za izdavanje odobrenja za radove na izgradnji zamjenskog stambeno-poslovnog objekta u ulici Grbavička. Postupak rješavanja zahtjeva je u toku, kao i pribavljanje potrebne dokumentacije, kao i pregled. Tek nakon pribavljanja potrebne dokumentacije i ispunjenja svih zakonom propisanih uvjeta, može se pristupiti izdavanju odobrenja za građenje.

 

Južna longitudinala je saobraćajnica koja se pruža južnim dijelom grada Sarajeva od naselja Dobrinja do Skenderije. Godinama unazad radi se na njenom proširenju i modernizaciji, a nekoliko stotina metara spomenute ceste koja prolazi kroz Grbavicu nije adaptirano zbog činjenice da na dijelu trase je stambena zgrada koja se mora srušiti da bi se napravio kružni tok.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI