Pozdravljaju Inzkovu odluku

Narod i pravda: Sada je odgovornost na Tužilaštvu BiH da procesuira sve negatore genocida

Front 23.07.21, 17:06h

Narod i pravda: Sada je odgovornost na Tužilaštvu BiH da procesuira sve negatore genocida
Iz Naroda i pravde pozdravljaju Inzkovu odluku koja predstavlja civilizacijski iskorak i nudi mogućnost za izgradnju pravednijeg društva

 

Odluka visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina predstavlja civilizacijski iskorak i dug prema svim žrtvama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u reakciji Naroda i pravde. 


- Nažalost, već duže vremena svjedočimo institucionaliziranom negiranju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina iako su međunarodni i domaći sudovi jasno utvrdili kvalifikaciju zločina i odgovorne pojedince i institucije. Praksa negiranja najdublje vrijeđa sve žrtve, preživjele i članove njihovih porodica i predstavlja necivilizacijski akt koji nikako ne doprinosi izgradnji povjerenja u Bosni i Hercegovini, stoji u reakciji Naroda i pravde.


Iz Naroda i pravde pozdravljaju Inzkovu odluku koja predstavlja civilizacijski iskorak i nudi mogućnost za izgradnju pravednijeg društva.


- Inzkova odluka, iako zakašnjela, predstavlja značajan iskorak i odgovor na opetovano negiranje genocida. Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS su negiranje genocida i počinjenih zločina, kroz različite komisije, podigli na jedan institucionalni nivo koji u potpunosti negira nalaze međunarodnih i domaćih sudova, vrijeđa žrtve i preživjele, a budućim generacijama nameće teret kolektivne odgovornosti. Vjerujemo da je ovo prilika i da se kao društvo odredimo da veličanjem odgovornih za najteže zločine kao i veličanje zločinačkih politika ne mogu biti osnova za izgradnju bolje budućnosti, dodaju iz Naroda i pravde.


U konačnici, navode iz Naroda i pravde, ovo je iskorak koji je u potpunosti u skladu sa evropskim vrijednostima koje se tiču suočavanja sa prošlošću.


- Bez obzira na buku i nervozu vlasti u bh. entitetu RS, vjerujemo da je ovo prilika za jedan iskorak, a velika odgovornost sada je na Tužilaštvu BiH. Izuzetno je važno da se insistira na provođenju ovog zakona, da pojedinci i institucije koji negiraju genocid i ratne zločine budu procesuirani kako bi bila poslata jasna poruka da postoji crvena linija koja se ne smije preći, stoji na kraju saopćenja Naroda i pravde.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI