Dužnost visokog predstavnika u BiH preuzima 1. augusta

Christian Schmidt: Ja sam ideja Angele Merkel, u BiH dolazim s jasnim očekivanjem

Front 23.07.21, 08:51h

Christian Schmidt: Ja sam ideja Angele Merkel, u BiH dolazim s jasnim očekivanjem
Prije nego što ga je 27. maja imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC), morao se boriti s žestokim protivljenjem Rusije. S druge strane, Washington je više angažovan pod Bidenom. Schmidt ističe da mu koristi to što su se "Amerikanci vratili na brod"

 

Osim Pape, on ne poznaje nijednu visoku dužnost bez regularnog kraja službe, tvrdi Christian Schmidt o svojoj novoj ulozi visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koju će političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bivši njemački savezni ministar poljoprivrede preuzeti 1. augusta.

 

Smatra da gotovo apsolutistička moć koju međunarodni predstavnik ima u Bosni i Hercegovini sa njenom komplikovanom etničkom i političkom strukturom, barem u teoriji, također podsjeća na papu, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Visoki predstavnik, dodaje, može smijeniti izabrane političare, poništiti zakone i izdavati uredbe. OHR su, podsjeća se, stvorile Ujedinjene nacije za nadzor Dejtonskog mirovnog sporazuma nakon završetka rata u BiH, u kojem je ubijeno oko 100.000 ljudi između 1992. i 1995. godine.

 

Tokom posjete uredništvu FAZ-a, Schmidt je govorio o "vrlo opsežnim kompetencijama" svog novog položaja sa sjedištem u Sarajevu.

 

- Odlazim tamo s jasnim očekivanjem da će se pokrenuti razvojni proces koji je zastao - naveo je.

 

To znači da će pristupiti kritičkim pitanjima na posvećen način. Prije svega, to je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

 

- Podjela teritorija to svakako nije - jasno je rekao, najavljujući da će se odlučno suprotstaviti svim historijskim narativima koji stavljaju vlastitu etničku grupu iznad ostalih građana. Uz to, mladima je potrebna perspektiva u vlastitoj zemlji. Trenutno više od 70 posto mladih želi napustiti zemlju.

 

Schmidt je, govoreći o svojoj novoj funkciji, istakao da je on "ideja Angele Merkel". Prije nego što ga je 27. maja imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC), morao se boriti s žestokim protivljenjem Rusije. S druge strane, Washington je više angažovan pod Bidenom. Schmidt ističe da mu koristi to što su se "Amerikanci vratili na brod".

 

On preuzima novu funkciju s ciljem da je dugoročno sam ukine. No, dok se to ne dogodi i dok Bosna i Hercegovina ne dobije realne izglede za pristupanje EU-u, još je dug put. Kada je EU u pitanju, Schmidt razmišlja pragmatično i kaže da "moramo razmišljati o srednjim koracima." Također navodi da može zamisliti ekonomsko područje jugoistočne Evrope.

 

Ekonomska strategija EU-a posebno je važna za regiju jer Kina, sa svojim masivnim ekonomskim opredjeljenjem, ima daleko veći strateški pristup od Moskve.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI