evo kako se glasalo

Ništa od ukidanja Ureda visokog predstavnika u BiH: Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Rezoluciju Rusije i Kine!

Front 22.07.21, 21:22h

Ništa od ukidanja Ureda visokog predstavnika u BiH: Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Rezoluciju Rusije i Kine!
Krajem juna Rusija je rekla da “kategorički odbija” imenovanje Njemca Christiana Schmidta, na to je Washington odgovorio da je to “gotova stvar”

 


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija raspravljalo je večeras o ruskoj rezoluciji za ukidanje kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i nakon glasanja, ista nije prihvaćena.

 

Dva glasa su bila 'za' (Rusija i Kina), niko nije bio protiv, a 13 glasova bilo je suzdržano.

 

Ruski predstavnik Dimitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio Vijeće da ne prave dalje destruktivne korake.

 

- Prošlo je 25 godina od potpisivanja Dejtona. Tokom ovih godina, visoki predstavnik je trebao imati ulogu stabilizatora. On je postepeno ostvario mrežu moći i kompetencija čak prema Bonskim ovlastima. U suštini je postao jednostrana strana. U postdejtonskoj situaciji je možda njegova uloga bila orpavdana, ali situaciaj sada se mijenja - rekao je ruski predstavnik.


Naveo je i da bi "što se tiče imenovanja Christiana Schmidta, posljedice mogle biti nepredvidive, a možda i opasne".


- Pozitivni rezultati ostvareni poslije rata su ugroženi prijetnjom. Ne može se izbjegavati položaj Vijeća sigurnosti. Razgovarali smo s ambasadorima u PIC-u i nisu svi spremni da samo prihvate imenovanje. Treba izbjeći negativne posljedice koje sa sobom ovo imenovanje donosi - poručio je, između ostaloga, Poljanski.


Podsjećamo, krajem juna Rusija je rekla da “kategorički odbija” imenovanje Njemca Christiana Schmidta. Na to je Washington odgovorio da je to “gotova stvar” i da UN nema veze sa imenovanjem visokog predstavnika, o kojem odlučuje Vijeće za provođenje mira.

 

Tako Rusija nije uspjela zaustaviti imenovanje Christiana Schmidta za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a borbu za zadržavanje nestabilnosti i pogoršanje situacije u Bosni i Hercegovini nastavila je prijedlogom Rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, o kojoj se Vijeće sigurnosti izjasnilo večeras u Washingtonu.


 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI