U OKVIRU PROGRAMA 'FILMOVI U NASTANKU'/ ZNAČAJNA MEĐUNARODNA PODRŠKA

Novi film Jasmina Durakovića 'Praznik praznine' nagrađen na 68. Pula Film Festivalu: Nagrada za dramski krimić iz Sarajeva

Kultura 21.07.21, 23:20h

Novi film Jasmina Durakovića 'Praznik praznine' nagrađen na 68. Pula Film Festivalu: Nagrada za dramski krimić iz Sarajeva
Nagradu koja ima i novčanu vrijednost u iznosu 3.000 eura, večeras je u Pulskoj areni primila producentica filma Amira Kudumović

 

 

Novi bh. film „Praznik praznine“ u režiji Jasmina Durakovića, predstavljen na ovogodišnjem izdanju Filmskog festivala u Puli, dobitnik je jedne od tri nagrade u programu „Filmovi u nastanku“, koje je dodijelio međunarodni žiri sastavljen od uglednih evropskih filmskih profesionalaca.


Nagradu koja ima i novčanu vrijednost u iznosu 3.000 eura, večeras je u Pulskoj areni primila producentica filma Amira Kudumović.


- Zahvaljujemo međunarodnom žiriju u Puli što je između brojnih projekata izabrao naš te mu pružio značajnu podršku. Nalazimo se u fazi završetka filma i ovo je više nego dobar znak da smo, uprkos svim produkcijskim problemima, uradili kvalitetan filmski projekat. Zahvaljujemo i naši partnerima iz Hrvatske, kao i direkciji Pulskog festivala na saradnji i prilici da i na ovaj način predstavimo naš film - kratko je za DEPO Portal prokomentarisala Amira Kudumović nakon preuzimanja nagrade.  


Žiri u sastavu - direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR) Vanja Kaluđerčić, ugledni nezavisni prducent Simon Perry i osnivač agencije specijalizirane za svjetsku kinematografiju Film Republic Xavier Henry - osim bh. filma nagradio je još dva projekta, "M" u režiji Vardana Tozija i "Tragovi" u režiji Dubravke Turić.


Inače, u programu „Filmovi u nastanku“ prikazano je ukupno deset projekata: Dejavu, redatelj Nevio Marasović, produkcija ŠVENK (Hrvatska), Garbura, redatelj Josip Žuvan, produkcija MAXIMA FILM (Hrvatska, Srbija), Kapa, redatelj Slobodan Maksimović, produkcija SENCA STUDIO (Slovenija, Luksemburg, Hrvatska, Slovačka), Ljeto kad sam naučila letjeti, redatelj: Radivoje Andrić, produkcija SENSE PRODUCTION (Srbija, Hrvatska, Bugarska), M, redatelj Vardan Tozija, produkcija FOCUS POCUS FILMS (Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Kosovo, Francuska), Nosila je rubac črleni, redatelj Goran Dukić, produkcija ŠVENK (Hrvatska, Sjeverna Makedonija), Praznik praznine, redatelj Jasmin Duraković, produkcija UG SCENA (BiH, Hrvatska), Šesti autobus, redatelj Eduard Galić, produkcija MISSART (Hrvatska), Trag divljači, redatelj Nenad Pavlović, produkcija REŽIM (Srbija, Hrvatska) i Tragovi, redateljica Dubravka Turić, produkcija KINORAMA (Hrvatska, Latvija, Srbija).


Film "Praznik praznine" je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. Zanimljivo da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu.  Istovremeno, ovo je filmski prikaz društvene i moralne krize društva u kojem živimo i posveta „crnom talasu“ ex-yu kinematografije, francuskom art krimiću i filmovima velikih autora poput Romana Polanskog i Alfreda Hitchcocka.


- Živimo u vremenu globalne društvene praznine, pa otuda i ovaj poluironični naslov, a ima veze i sa konkretnom pričom filma. Najvažnije je da smo vrlo zadovoljni samim filmom i da vjerujemo da smo uradili dobar posao - pojasnio je svojevremeno Jasmin Duraković naziv filma.


Glavne uloge u filmu igraju bh. filmska zvijezda Senad Bašić i mlada sarajevska glumica Ena Kurtalić, dok su značajne uloge u filmu ostvarili: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glodjo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić.


U filmu se pojavljuje i niz realnih ličnosti sarajevske i regionalne umjetničke scene poput balerine NP Sarajevo Selme Štrbo, čuvenog srpskog književnika Bore Ćosića, novinarke Kristine Ljevak i konceptualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića, koji u film igra i izvodi dva svoja art performansa. Film je sniman na autentičnim lokacijama sarajevske umjetničke scene – u galerijama „Charlama“ i „Zvono“, Zemaljskom muzeju i Narodnom pozorištu Sarajevo. O tome Duraković kaže:


- Jedna od ideja filma, osim fikcionalne ljubavne i krimi priče, bila je da priča bude ispričana kao da se događa nekome od nas, nekom od ljudi sa kojima i ja privatno i  umjetnički surađujem. Umjetnost može i treba, po meni, da nas se i lično tiče i zato ovakav hibridni filmski postupak. S druge strane, film je u potpunosti fikcionalna priča i žanrovski je određen kao art krimić.


Direktor fotografije u filmu je Šahin Šišić, scenografiju su radili Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostim Adisa Vatreš-Selimović i Belma Žiško, zvuk Predrag Đorda, dok je montažer filma Fadil Komarica. Muziku i zvuk radi Toni Lović, dok je za vizuelni identitet filma zadužena Sanja Kulenović.


Producenti filma su Amira Kudumović (UG Scena) i Angelina Albijanić Duraković (DEPO Produkcija), a koproducenti Plavi film (Zagreb) i BHRT.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI