Finansijski ekspert za promet nekretnina o stanju na tržištu

Najamnine u Sarajevu padaju, a cijene stanova rastu: Koji kredit je najbolji, kad je investicija isplativa?

Biznis Klub 21.07.21, 15:02h

Najamnine u Sarajevu padaju, a cijene stanova rastu: Koji kredit je najbolji, kad je investicija isplativa?
Prema američkom standardu, ako se stan vraća za 10 i manje godina, onda je jako dobro investirati u stan jer je dobra investicija. A ako se on vraća za 20 godina onda je to, po američkim mjerilima, loša investicija, kazao je Osmanbegović

 

Dino Osmanbegović, finansijski ekspert za promet nekretnina, u Novom danu na N1 je kazao, da najamnine u Sarajevu padaju a da cijene stanova rastu.

 

“Trenutna situacija omjera cijene i najmanine generalno govori u prilog najmu stanova. Imate trend da najamnine padaju, a da cijene stanova rastu. Ima taj jaz koji će sigurno vremenom djelovati, ako ne kroz ispuhivanje balona, barem korektivno smanjenje apetita za investicije u stanove jer oni dugoročno, ili srednjoročno, sve manje donose prihoda”, istaknuo je Osmanbegović.

 

Kad je investicija isplativa?

 

Uvijek se gleda omjer cijene stana, potcrtao je, sa onim što on godišnje nosi.

 

“Pa se može reći, prema američkom standardu, da ako se stan vraća za 10 i manje godina, onda je jako dobro investirati u stan jer je dobra investicija. A ako se on vraća za 20 godina onda je to, po američkim mjerilima, loša investicija”, kazao je.

 

Govoreći o kupovini stana, rekao je da pretpostavlja da će i nova rutra tramvajske stanice prema Hrasnici otvoriti nove mogućnosti.

 

“Kad poredimo Dobrinju, kao jedno etablirano staro naselje, koje je u principu prijatno za stanovanje, ali ima manu što je izvan užeg jezgra grada, cijena kvadrata stana je znatno niža nego u dijelovima Otoke, koja je trenutno najatraktivnija, da ne govorimo o Novom Sarajevu, Hrasnom, Grbavici i slično”, istaknuo je.

 

Ključ za porodice, dodao je, je da se treba formirati nešto jeftiniji i priuštiviji stanovi.

 

“Postoji indeks priuštivosti i svako može da razmišlja o tome koliko je imao mogućnosti prije 5 ili 7  godina, kad uporedi svoju platu, individualni ili porodični prihod, spram cijene kvadrata, pa da vidi je li u poboljšanoj ili pogoršanoj situaciji”, kazao je.

 

Koji kredit je najbolji?

 

Govoreći o kreditnoj sposobnosti, i zaduživanju kod banaka, dao je nekoliko sugestija.

 

“Kad dolazite u banku, raspitajte se o svim detaljima. Nemojte uzimati brze kredite, keš kredite izbjegavajući davanje hipoteke, jer stan je normalno da se kupi pod hipoteku bez naprezanja. Što se tiče nivoa zaduženja, banke imaju svoja pravila koja su relativno prihvatljiva, a vi morate biti spremni da sljedećih 10, 15 ili 20 godina odvajate od ličnih primanja ili porodičnih, da biste servisirali kredit”, naveo je.

 

Trenutna situacija je da su kamatne stope i dalje niske, dodaje, te da je zaduženje u najmanju ruku dobro rješenje, ako se može postići bonitet kod banke.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI