PRIZNAJU SAMO TESTOVE IZ EU

Nova pravila za bh. građane: Došao na granicu pa ga oblio hladan znoj, rekli mu - testovi iz vaše zemlje za nas ne vrijede!

Hronika 21.07.21, 11:47h

Nova pravila za bh. građane: Došao na granicu pa ga oblio hladan znoj, rekli mu - testovi iz vaše zemlje za nas ne vrijede!
Ova situacija neshvatljiva je i našim prevoznicima, koji ističu da takvu praksu ne primjenjuju druge evropske zemlje

 

 


Građane BiH koji putuju u Sloveniju oblio je hladan znoj kada im je u toj zemlji, kako tvrde, rečeno da testovi za virus korona urađeni u BiH tamo nisu validni.


Pojedinim građanima je, naime, rečeno da moraju uraditi test u nekoj od članica EU, gdje je testiranje inače dosta skuplje nego kod nas, dok su drugi bez problema ušli u Deželu, pišu Nezavisne.com.


Banjalučanka čije su komšije nedavno putovale u Sloveniju ispričala je da im je rečeno da testovi iz BiH ne vrijede.


- Oni su radili testove u Hrvatskoj kako bi ušli u Sloveniju – rekla je ova Banjalučanka.


U jednoj našoj privatnoj klinici rekli su za Nezavisne da su njihovi testovi priznati u članicama EU, ali i priznaju da je jedan građanin iz BiH imao problem u Sloveniji.

 

- Slovenci su mu rekli da ne može ući sa našim testom. Takav jedan slučaj smo imali, ostali su bez problema ušli. Zato je najbolje da se građani koji namjeravaju ići u Sloveniju prije puta dobro raspitaju da li će test biti priznat – rekli su iz te klinike.


Ova situacija neshvatljiva je i našim prevoznicima, koji ističu da takvu praksu ne primjenjuju druge evropske zemlje.


Ogorčeni su prevoznici koji voze putnike ka Sloveniji, jer zbog same situacije, kako ističu, i oni trpe štetu.


- Slovenci priznaju testove ako su urađeni u zemljama EU, dok one koji su urađeni u našim laboratorijama ne priznaju - rekao je za Nezavisne Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni prevoz putnika BiH.


Prema njegovim riječima, na ovaj način je spriječen protok putnika prema Sloveniji i suprotno, jer su oni primorani da se ponovo testiraju i to im je novi trošak, što je neprihvatljivo.


- Zbog ove situacije ogromne gubitke trpe i naše laboratorije. Mislim da to nije korektno od Slovenaca, te da bi trebalo da, ako je problem u nekoj našoj laboratoriji, kažu o kojoj je riječ. Ali, ja vjerujem da oni generalno ne priznaju iz BiH nijedan test - rekao je Mijić, koji je i direktor banjalučkog “Autoprevoza”.


Iz MUP-a Slovenije potvrdili su da su opšti dokazi koji se uzimaju u obzir prilikom ulaska u Sloveniju, između ostalog, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan HAG test ne stariji od 48 sati, uvjerenje da je građanin prebolovao virus korona u proteklih najviše šest mjeseci ili potvrda o vakcinaciji (pravila zavise od vakcine do vakcine).


PCR test je, kako nam je potvrđeno, važeći ako se, između ostalih, obavi u državama članicama Evropske unije, državama članicama šengenskog prostora, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim državama.


Test HAG (antigenski) je, između ostalog, važeći ako se izvrši u državama članicama Evropske unije, zemljama članicama Šengena, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim zemljama.


Podsjetimo, Slovenija odobrava putovanje stranim državljanima u tranzitu kroz tu zemlju, s tim što su dužni da je napuste što je prije moguće ili najkasnije 12 sati nakon ulaska.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI