FOTO/ TV voditeljica ugostila novinare u svom sarajevskom domu

Maja Munda nakon rođenja kćerkice o porodu, dojenju, ljubomori i koroni: 'Sada smo kompletni'

ŽENA iN 20.07.21, 16:53h

Maja Munda nakon rođenja kćerkice o porodu, dojenju, ljubomori i koroni: 'Sada smo kompletni'
Svaka trudnoća i porođaj su individualni i različiti kod svake žene, nije svejedno, strah je prirodno prisutan, ali mnogo lakše drugi put prolazite kroz sve. Prvi put znate sve teoretski, ali dok ne dođete u tu situaciju, ne znate ništa i možda je to prednost, ispričala je poznata TV voditeljica

 

Izvor: Azra.ba

Razgovarala: Lejla Bejdić

 

Poznato TV lice Maja Munda Dedović na svijet je prije dva mjeseca donijela kćerku kojoj je dala ime Lana. Lana je bila najmlađa osoba koje je stala ispred objektiva „Azrinog“ fotografa, nakon što smo im došli u kućnu posjetu. Intervju s Majom dogovarali smo u vrijeme dok su vani vladale nesnosne ljetne vrućine, tako da je posjeta njihovom domu upravo zbog bebe bila najbolji izbor.

 

U vrlo prijatnoj kućnoj atmosferi ugostili su nas u svojoj oazi mira. Na vratima su nas dočekali Majin suprug Amar i dvogodišnji sin Mak, koji nas je odmah upoznao sa svojim omiljenim igračkama. Maja se iz Lanine sobe pojavila u dugoj suknji, svježe našminkana i s lijepom frizurom, a posebno nas je oduševila vitkom linijom na kojoj bi joj pozavidjele mnoge žene, posebno one koje su se nedavno porodile.

 

Fotografiranje je počelo odmah dok su dječica mirnija, a potom smo prešli na razgovor i sve je prošlo i bolje nego što smo očekivali. Nakon fotografiranja ugodno smo se smjestili u fotelje, a Maja nam otkrila najzanimljivije detalje njihovog trenutnog porodičnog života, kao i drugog porođaja.

 

– Porodila sam se prirodno. Primljena sam u bolnicu dan prije poroda, uz blage i neredovne kontrakcije te provela noć uz divne babice i dr. Ninu Trišo. Imala sam silnu želju da dođe do potpuno prirodnog porođaja bez infuzije i bilo kakvog provociranja, ali na kraju ipak nije išlo pa sam se uz pomoć dripa porodila za 20 minuta. Dakle, toliko su ovog puta trajali bolovi koji su nepodnošljivi, odnosno barem se tako čini, ali mi žene u tim trenucima dobijemo neku vanserijsku snagu i hrabrost i donesemo ta mala bića na ovaj svijet – opisuje Munda.

 

Gdje ste se porodili?

 

– U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, koju ujedno svima preporučujem. Od dr. Asima Spahovića, dr. Nine Trišo i ostalog medicinskog osoblja svi su veoma ljubazni i pristupačni. Sretna sam da sam imala priliku upoznati ih u tim trenucima.

 

Zbog korone, kakva su sad pravila u bolnicama?

 

– U suštini, samo se u devetom mjesecu trudnoće radio test na COVID i to je to. Ono što me je oduševilo jeste da u ovoj bolnici bebu ne odvajaju od majke od rođenja do izlaska iz bolnice, a dojenje je na prvom mjestu.

 

Da li je bilo treme kao s Makom ili je sad već teren bio uhodan pa ste laganije podnijeli sve?

 

– Svaka trudnoća i porođaj su individualni i različiti kod svake žene, nije svejedno, strah je prirodno prisutan, ali mnogo lakše drugi put prolazite kroz sve. Prvi put znate sve teoretski, ali dok ne dođete u tu situaciju, ne znate ništa i možda je to prednost. Drugi put znate kako sve izgleda i koliko vas boli pa je možda s te strane teže. Ali, drugi porođaj je za mene bio mnogo lakši.

 

maja-munda-porodica-1

 

Izjavili ste jedne prilike da ste u drugoj trudnoći više uživali. A kako je sada, kada ste rodili?

 

– Stvar je samo iskustva, kao i u svemu. Prvi put vam je, normalno, sve nepoznato, novo, a drugi put ste malo opušteniji, jer već poznajete teren.

 

Kćerki ste dali ime Lana. Ko je izabrao ime i kakvo značenje ima?

 

– Meni se uvijek dopadalo to ime. Govorila sam da, ako budem imala kćerku, zvat će se Lana, suprug se saglasio i to je to. Neke analize jezika su pokazale da se može prevesti kao nježna, draga ili osoba koja je puna vrlina, milosti i prefinjenosti, kao dama, princeza, ili otmjena žena ili kao pažljiva osoba, velikodušna žena, moderna, kreativna ili vesela i radosna osoba.

 

Kad je riječ o ishrani, dojite li bebu? Koje su prednosti dojenja, za razliku od hranjenja na flašicu?

 

– Prednosti dojenja su, bez dileme, ogromne. Ne postoji ništa što može zamijeniti majčino mlijeko i sve njegove blagodati. Bebe koje doje stiču bolji imunitet, zaštićene su od infekcija, alergija u velikom procentu. Ja volim reći da je beba koja doji sretna beba i da se to vidi. Adaptirano mlijeko kao formula zadovoljava sve djetetove potrebe za rast i razvoj i to je to. Dojenjem beba stiče i posebnu vezu s majkom, i kad nije samo potreba za jelom, odnosno sitošću, beba često traži da je na taj način uz majku, beba koja plače ima određene tegobe, i ništa je neće smiriti kao majčina dojka.

 

Kako se Vi hranite u ovim ljetnim danima?

 

– Uglavnom jedem salate. Ali, nemam problem s tim da ne mogu jesti i jela koja jedem cijele godine. Omiljeno povrće mi je patlidžan, a od voća jagode i lubenica.

 

Kakav je Mak prema Lani, je li već svjestan da više nije jedinac?

 

– Mak je samo prvu sedmicu bio tužan i neraspoložen. Vidio je da se odjednom nešto promijenilo dolaskom bebe u kuću, ali odlično se nosio s novonastalom situacijom. Trudili smo se da mu poklonimo što više pažnje, kako bi shvatio da je on izuzetno bitan i važan i dalje i da se tata i mama njemu posvećuju podjednako kao i prije.

 

Pokazuje li znakove ljubomore?

 

– U određenim trenucima traži da je spustim u krevetac ako on želi sjesti mami u krilo i učinim to, jer želim da se osjeća dobro, a nikako da izazivam bijes i ljubomoru. Međutim, sigurno da djeca prolaze tu fazu koliko god malo ispoljavali, nije im lako sigurno.

 

Primijetili smo da i suprug Amar mnogo pomaže. Je li to samo zbog kamera ili je, inače, tako (smijeh)?

 

– Dijelimo mišljenje da oba roditelja trebaju da brinu i odgajaju svoju djecu. On ne pomaže nego radi sve što i ja, gotovo sve. Mislim da je to normalno za zdrav odnos.

 

Kako roditelji s obje strane reagiraju na Lanu, koliko su angažirani oko nje?

 

– Presretni su svi, naravno. Moja mama je moja najveća podrška pa je tako i ovog puta provela s nama prve dane i ne znam šta bih bez nje. Dragocjeno je da imate nekoga ko je na samom početku uz vas, mnogo znači i psihički, što je izuzetno bitno za postpartum kod žena.

 

Vi ste u trudnoći prebolovali i COVID-19. Je li bolest ostavila neke posljedice na Vaše zdravlje?

 

– Sigurno je da mi je imunitet slabiji, od tada sam već nekoliko puta bila prehlađena, kašljala i pokazivala određene simptome slabosti.

 

Kada možemo očekivati Vaš povratak na male ekrane?

 

– Porodiljsko je godinu, ali nikad se ne zna, možda se vidimo i prije.

 

Koliko Vam je bilo zanimljivo raditi „Stol za 4“ u drugačijem konceptu od onog na koji ste bili navikli?

 

– Izuzetan izazov, dogovarala sam kandidate putem telefona, oni su mi slali svoje materijale, ja sam snimala najave uglavnom od kuće. Zanimljivo je bilo i mislim da je interesantno i njima koji su učestvovali u skladu s okolnostima u kojima smo se našli i posao je bio super odrađen.

 

VRIJEME JE ZA ODMOR

 

Nekoliko dana nakon našeg intervjua porodica Munda Dedović uputila se na godišnji odmor u sunčanu Hrvatsku, na otok Korčulu, pa smo iskoristili priliku i da ih kontaktiramo i na moru.

 

Otputovali ste na odmor, koliko je bilo izazovno putovati s malim djetetom i bebom?

 

– Da, nakon dugo vremena na odmoru. More je nešto što najviše volim, odmor za dušu i tijelo. Nije bilo dileme, putovali smo automobilom i trajektom, što je Maku bilo zanimljivo. Bez problema, uz male pauze, sve prođe u najboljem redu. Beba spava i doji, s njom je najlakše.

 

Šta savjetujete mladim roditeljima koji se tek odlučuju na putovanja s dječicom?

 

– Da se dobro organizuju, da dobro istraže mjesto gdje će boraviti, da bude pristupačno prvo djeci, pa onda njima. Ako se putuje automobilom, krenuti na put što ranije ujutro ili kasnije uvečer, kako bi djeca većinu puta prespavala.

 

Ostale fotografije pogledajte na portalu magazina Azra.

 

(DEPO PORTAL/md)

BLIN
KOMENTARI