Čović otputovao u Zagreb

Sastali se lideri dva HDZ-a. Plenković: Važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima

Front 20.07.21, 16:08h

Sastali se lideri dva HDZ-a. Plenković: Važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima
Plenković je poručio da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine, te je izrazio i podršku približavanja BiH prema članstvu u NATO-u

 

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u Zagrebu je s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem razgovarao o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na ostvarivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH te zaštiti prava hrvatskoga naroda.

 

Razgovaralo se i o borbi protiv covida-19, procesu cijepljenja te nastavku gospodarske suradnje BiH i Hrvatske, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.

 

Čović je zahvalio premijeru Plenkoviću na snažnoj pomoći Hrvatske koja je, kao partner i susjedna zemlja, donirala BiH ukupno 240 tisuća doza cjepiva.

 

Predsjednik hrvatske Vlade naglasio je kako će se, slijedom odluke Vlade RH, u Hrvatskoj moći besplatno cijepiti i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, što je važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima BiH.

 

Plenković je poručio da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine, te je izrazio i podršku približavanja BiH prema članstvu u NATO-u. Dodao je kako je važno osnažiti reformski proces koji jamči gospodarsku stabilnost te boljitak čitave zemlje.

 

Čović je naglasio važnost trenutnih reformskih procesa za europski put i unutarnju stabilnost i razvoj BiH. Iskazao je uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tijekom 2021., naglašavajući kako se temeljne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u ugrozu.

 

Prvi čovjek HDZ-a BiH poručio je da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primjereno zastupljeni u vlasti.

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa.

 

Kazao je da je konzistentna politika Vlade pružanje snažne potpore postizanju jednakopravnosti hrvatskog naroda te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.

 

Poručio je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi Izbornog zakona BiH. O tome je na nedavno održanom Dubrovnik forumu predsjednik Vlade RH razgovarao s novoimenovanim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom te američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Europu Matthewom Palmerom, navodi se u priopćenju.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI