GREŠKA ILI CILJANI PRITISAK NA MEDIJ

Šokantan potez Twittera: Suspendovan nalog Okruženja zbog pisanja o pogubnom uticaju nacionalizma u regionu!

Mediji 20.07.21, 13:26h

Šokantan potez Twittera: Suspendovan nalog Okruženja zbog pisanja o pogubnom uticaju nacionalizma u regionu!
U zemljama regiona guše se kritički tonovi, medijski prostor je sužen i teško osvojiv. Ukidanje prava i na ovaj, svima dostupan prostor je porazan čin, ali nas nije i neće nas obeshrabriti. Govorićemo i dalje o svemu što ugrožava dostojanstvo i pravo na normalan život svih građana regiona bez zadrške i s predumišljajem - poručuje, između ostaloga, urednica Zvezdana Kovač

 

 

Da li je zaista u pitanju greška i pogrešno tumačenje sadržaja ili, pak, svjesno, ciljano i vrlo namjerno gušenje kritičnog i otvorenog medijskog djelovanja u javnom prostoru, ali i na društvenim mrežama?

 

Ovo pitanje za sada je bez odgovora, a tiče se neobjašnjive suspenzije Twitter naloga platforme Okruženje, medijskog prostora otvorenog za sučeljavanje različitih mišljenja iz cijelog regiona oko najvažnijih pitanja koja se tiču života i pomirenja na ovim prostorima nakon krvavih ratnih godina. 

 

Do suspenzije je došlo u trenutku kada je na temu nacionalizma pisano iz šest regionalnih centara, Podgorice, Beograda, Prištine, Tirane, Skoplja i Sarajeva, a iz BiH je participirano sa tekstom Esada Bajtala, koji se referirao na genocid u Srebrenici. Tim prije je još sumnjivija pozadina zabrane i krugova koji su lobirali i uspjeli postići blokadu naloga.

 

Tim povodom glavna i odgovorna urednica Okruženja Zvezdana Kovač uputila je i zvanično saopštenje za medije, koje prenosimo u nastavku:

 

Ovim putem želimo da vas obavijestimo da je Twitter nalog portala Okruženje  (www.okruzenje.net) suspendovan 18. maja ove godine. Iskoristili smo sve raspoložive mogućnosti žalbe, ali nažalost, nalog je do danas ostao suspendovan.


Bez namjere da se miješamo u poslovnu politiku Twittera i analiziramo kriterije koje koristi za suspendovanje nekog naloga, izražavamo čuđenje da se projekat poput Okruženja našao među nepoželjnima, budući da je, najprije kroz šest sezona svog televizijskog serijala (emitovan na 13 kanala u državama bivše Jugoslavije i u Albaniji) pa potom deset mjeseci na web portalu, ekipa Okruženja radila i radi sve kako bi građane regiona okupila oko ideja pomirenja, negovanja demokratskih principa i svih temeljnih evropskih - univerzalnih ljudskih vrijednosti.


Projekat Evropskog fonda za Balkan i Evropskog pokreta u Srbiji godinama je širom otvoren prostor za kritičko promišljanje, za razmjenu argumenata i ideja, njegujući kulturu dijaloga u promovisanju ideja pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu. Za to je 2016. godine nagrađen priznanjem Medijska inicijativa godine koju dodjeljuje "European Citizenship Award".


Nalog Okruženja je suspendovan na dan objavljivanja broja na temu nacionalizma i njegovog pogubnog uticaja na proces pomirenja. Vjerujemo da je Twitter, u dobroj namjeri da prepozna i stopira širenje ideja koje su na suprotnom kraju onih koje mi promovišemo, napravio grešku.


Evropski fond za Balkan i Evropski pokret u Srbiji podržavaju i ohrabruju napore da se nepregledan medijski prostor na socijalnim mrežama reguliše  i apeluju da se nađu mehanizmi kako u tim naporima ne bi stradali oni čiji je profesionalni angažman usmjeren ka istom cilju. Simptomatično je da se uz nedavni hakerski napad na naš website desila i suspenzija Twitter naloga i to baš u trenutku kada smo broj posvetili otvorenoj priči o zlu koje su razne vrste nacionalizma nanijele građanima regiona.


U zemljama regiona guše se kritički tonovi, medijski prostor je sužen i teško osvojiv. Ukidanje prava i na ovaj, svima dostupan prostor je porazan čin, ali nas nije i neće nas obeshrabriti. Govorićemo i dalje o svemu što ugrožava dostojanstvo i pravo na normalan život svih građana regiona bez zadrške i s predumišljajem.


Broj pratilaca Okruženja koji raste iz dana u dan (o čemu svjedoči statistika sa našeg web portala i broja ljudi koji nas prati na socijalnim mrežama) nas na to obavezuje.


Nije nas bilo na Twitteru dva mjeseca, ali nas svi oni koji su nas ranije pratili, a i svi ostali, mogu ponovo tamo naći pod imenom Vicinities/Okruzenje (@VOkruzenje).


U ime Evropskog fonda za Balkan i Evropskog pokreta u Srbiji
Zvezdana Kovač, glavna i odgovorna urednica Okruženja ([email protected])

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI