Video/ U samo nekoliko poteza

Korak po korak: Naučite tranširati cijelo pile, uz malo vježbe trebat će vam manje od pet minuta

Auto & Dom 18.07.21, 14:27h

Korak po korak: Naučite tranširati cijelo pile, uz malo vježbe trebat će vam manje od pet minuta
Najprije naoštrite oštrice, odnosno za tranširanje pileta treba vam dobar, oštar nož

 

Kad gledaš kako to drugi rade, čini se lako, kad si to već radio stotinu puta, ne razmišljaš o tome da je to početniku nemoguća misija, a uvjeriš se da je to tako kad ugledaš izmrcvarene komade pileta za koje ne možeš pogoditi je li to batak, zabatak ili možda komadić bijelog mesa, odnosno filea? Upravo zbog onih koji će se prvi put upustiti ukoštac s cijelim piletom u želji da izrežu upotrebljive i prepoznatljive komade zamolili smo Panteliju Pekića iz Gastronomada da nam pokaže kako se, kako kažu znalci, tranšira pile, piše Jutarnji list.


- Najprije naoštrite oštrice, odnosno za tranširanje pileta treba vam dobar, oštar nož - rekao je Pantelija i stavio piceka na suhu, veliku dasku.


- Sve je stvar anatomije, odnosno treba nožem pogoditi pa zarezati po zglobovima. Stoga, ako ne znate točno gdje su, malo ga prepipajte. Treba pronaći zglob između zabatka i trupa, između batka i zabatka, između krila i trupa, a potom... rezati uz prsnu kost da bi se izvadio file, odnosno kako ga nazivamo - bijelo meso. Polako, ali sigurno! - savjetuje Pekić.


1. Uhvatite batak i zabatak i udaljite ga od tijela, tako da uočite zglob, pa uz trup lagano razrežite i odvojite ih.


2. Uhvatite krilo, udaljite ga od tijela i zarežite preko zgloba. Ako želite, razrežite zglobove krila te batka i zabatka.


3. Za tranširanje prsa morate zarezati najprije s lijeve strane prsne kosti, uz rebra sve do dna, pa također s desne strane.


4. Batak je najbolje otkoštavati s unutarnje strane: napipajte kost pa zarežite s desne i lijeve strane...


5. ... potom zarežite ispod kosti u sredini da odvojite meso. Napipajte kosti zabatka pa ga otkoštite na isti način.

 

Pronašli smo i dobar video isječak koji bi vam mogao pomoći u samoj izvedbi:

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI