(Ne)kolegijalni odnosi

Hrvatski obavještajci protiv bosanskohercegovačkih: Na granici pretresli službenicu OSA-e, evo šta je navodno razlog

Front 17.07.21, 17:59h

Hrvatski obavještajci protiv bosanskohercegovačkih: Na granici pretresli službenicu OSA-e, evo šta je navodno razlog
Ovo nije prvi put da dolazi do “nesporazuma” između dvije obavještajne agencije, hrvatske SOA i OSA BiH

 

 

Jedna službenica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) prema saznanjima Patrije iz sigurnosnih agencija doživjela je neugodnost od kolega iz susjedne Hrvatske na graničnom prelazu kod Gruda.

 

Policija i pripadnici Sigurnosno obavještajne agencije Hrvatske (SOA) pretresli su službenicu OSA-e, a prema pisanju agencije Patria, interesantno je da je povod bila sumnja kako radi protiv Hrvatskog narodnog sabora koji uz pomoć diplomatije susjedne zemlje želi nametnuti legitimno predstavljanje u BiH.

 

Ovo nije prvi put da dolazi do “nesporazuma” između dvije obavještajne agencije, hrvatske SOA i OSA BiH.

 

Podsjećamo, obavještajci i diplomate Republike Hrvatske, prije dvije godine pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

 

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je „BiH leglo terorizma“.  

 

Prstom se tada upiralo u to vrijeme zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića kao osobu uz čiju pomoć se sve realizovalo. Pretpostavlja se kako je akcijom na teritoriji BiH koordinirao hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja.

 

Imajući u vidu da je glavna tužiteljica u BiH Gordana Tadić u rodbinskim vezama sa pomenutim Krešićem postavlja se pitanje ima li novi incident veze sa optužbama protiv direktora OSA Osmana Mehmedagića, piše Patria. Zahtjev Tužilaštva BiH da mu se odredi pritvor Sud BiH je odbacio.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI