Na Sudu BiH pročitane nove poruke u aferi 'Respiratori'

Ganibegović pisao premijeru Novaliću: 'Jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini'

Front 16.07.21, 14:59h

Ganibegović pisao premijeru Novaliću: 'Jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini'
Da je o svemu bio upoznat premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, između ostalog, dokazuje i komunikacija njegovog šefa kabineta Hasana Ganibegovića koji je bio 22. aprila prošle godine u kontaktu s Harunom Avdagićem iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva koja je na kraju, u kratkom roku, omogućila firmi "Srebrena malina” da se registrira za uvoz medicinske opreme

 

Izvođenjem i ulaganjem u spis materijalnih dokaza optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

 

U nastavku glavnog pretresa uslijedilo je izvođenje seta dokaza koji se, kako je u uvodu naveo zastupnik optužbe, tužitelj Džermin Pašić, odnose na promjenu predmeta ugovora o kupoprodaji respiratora, a u kontekstu s tezom iz optužnice da su se „u opticaju“ našla dva po sadržaju identična ugovora osim što nose različite oznake tipa respiratora kao predmeta ugovora (jedan se odnosi na respiratore tipa HCVE003, a drugi, koji je i realiziran, na tip ACM812A).

Komunikacija mejlom i Viberom

Da je o svemu bio upoznat premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, između ostalog, dokazuje i komunikacija njegovog šefa kabineta Hasana Ganibegovića koji je bio 22. aprila prošle godine u kontaktu s Harunom Avdagićem iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva koja je na kraju, u kratkom roku, omogućila firmi "Srebrena malina” da se registrira za uvoz medicinske opreme, piše Avaz.
Nakon razgovora s Avdagićem, Ganibegović šalje poruku Novaliću: “Ja, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini”.
Novalić pita “Što?” nakon čega Ganibegović piše “Dao je Harunu neku ženu, moram ja s njom”. Novalić odgovara “zato smo tebe dali na to” i šalje mu smajli.
Prema pisanju Avaza, službenik Privredene banke Sarajevo u komunikaciji pitao je Fikreta Hodžića šta je sa dozvolom za rad s medicinskom opremom, Hodžić odgovara:
- Lično Premijer rješava dozvolu, to će biti završeno.

 

U vezi sa nabavkom respiratora, za koju optužba tvrdi da je sporna, pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, optuženi su i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

 

Tužitelj Pašić je ustvrdio kako su akteri slučaja sinhronizirano djelovali te da su svi imali određene uloge, predočavajući dokaze o ostvarenim telefonskim kontaktima, odnosno screenshotove komunikacija putem Vibera i WhatsApp-a, kao i korespondenciju putem e-maila, realizirane u drugoj polovini aprila 2020. godine.

 

Između ostalog, prezentirana je prepiska/kontakti između trećeoptuženog Hodžića i službenika FUCZ-a, a u vezi sa aktivnostima vezanim za spomenute ugovore, kao i komunikacija Hodžića sa Solakom, Novalića sa tadašnjim direktorom Ureda Vlade FBiH Hasanom Ganibegovićem, te Hodžića s bankarskim službenicima, uključujući i njegove komunikacije ostvarene sa službenicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

 

U tom kontekstu predočeni su putem grafoskopa različiti dokumenti u posjedu Tužiteljstva, uključujući ponude, razne odluke, ugovore s prilozima, specifikacije, izjave, uplatnice, a, između ostalog, i dokument koji se odnosi na upis Srebrene maline u registar veleprometnika medicinske opreme, budući da ta firma nije bila registrirana za tu svrhu, a za koju optužba tvrdi da je ishodovana ubrzano i uz posredovanje Ureda Vlade FBiH.  

 

Tužitelj je, također, ustvrdio da su dokumenti koji se tiču nabavke respiratora retroaktivno mijenjani te da su modificirani u skladu s dinamikom i aktivnostima u vezi s promjenom predmeta kupoprodajnog ugovora.

 

Nadalje, predočen je listing iz kojeg je, na temelju baznih stanica, praćeno kretanje vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića na dan podizanja s računa Srebrene maline u PBS-u iznosa od 100.000 KM na ime, kako je optuženi onda tvrdio, blagajničkog maksimuma, a za što zastupnik optužbe tvrdi da se radi o dokazima koji se odnose na pranje novca.

 

Odbrana je prigovorila na gotovo sve predočene dokaze, navodeći kako oni ne potvrđuju tužiteljeve tvrdnje, te osporavajući, u najvećem broju slučajeva, njihovu autentičnost i zakonitost.

 

Istovremeno, odbrana se usprotivila tvrdnjama/komentarima zastupnika optužbe, navodeći kako takvi komentari nisu uobičajeni u ovoj fazi postupka, te prigovarajući kako on, nerijetko, preuzima ulogu vještaka i izvodi zaključke za koje je ovlašten vještak forenzičke struke.   

 

Izvođenju spomenutih dokaza prethodilo je ulaganje u sudski spis materijalnih dokaza optužbe, izvedenih na proteklom ročištu.

 

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

 

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

 

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

 

Inače, suđenje u ovom predmetu je u fazi dokaznog postupka i nakon izvođenja materijalnih dokaza optužbe uslijedit će ispitivanje preostalih svjedoka i vještaka, uključujući i dokaze odbrane.

 

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 28. jula, kada bi trebalo biti nastavljeno iznošenje materijalnih dokaza optužbe u vezi sa setom dokaza koji se odnose na isporuku ACM812A respiratora i postupak njihovog carinjenja.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI