Je li nezavisno pravosuđe moguće

Ambasada SAD-a u BiH: Skeptični smo prema svim strankama u BiH u odnosu na korupciju

Front 15.07.21, 18:16h

Ambasada SAD-a u BiH: Skeptični smo prema svim strankama u BiH u odnosu na korupciju
Korupcija i privredna reforma moraju biti u prvom planu na izborima 2022. godine

 

 

Ambasador SAD Eric Nelson u svom posljednjem blogu naveo je da je došlo vrijeme da istinski nezavisno pravosuđe u Bosni i Hercegovini pozove na odgovornost počinioce koruptivnih radnji.

 

Međutim, o kojem nezavisnom pravosuđu govorimo. To pravosuđe godinama ne može da riješi ubistva dva mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića, dvojice sarajevskih policajaca. Bh. pravosuđe je godinama bez optužnica i presuda za visoku korupciju. Iz VSTV-a obećavaju da će se dizati optužnice za visoku korupciju, ali može li ovakvo pravosuđe biti alat u borbi protiv korupcije.

 

Novinska agencija Patrija postavila je ova pitanja i Ambasadi SAD, a iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a naveli su da je “korupcija egzistencijalno pitanje za BiH.“

 

„Korupcija građanima oduzima sposobnost da iskoriste svoj puni potencijal. Lideri koji podržavaju sistem koji nagrađuje korupciju na kraju će se morati suočiti s činjenicom da njihovo naslijeđe neće biti ništa drugo do stagnacija i izolacija. Sjedinjene Države, zajedno s mnogim drugim članovima međunarodne zajednice, postaju sve više skeptične prema strankama iz čitavog političkog spektra kada one blokiraju ove zdravorazumske reforme i zakonodavne inicijative koje su dobre za državu i koje će dodatno uskladiti BiH sa EU i međunarodnim standardima“, navodi se.

 

Kada je riječ o pravosuđu, iz Ambasade SAD su istakli da je nezavisno i transparentno pravosuđe temeljni dio svake demokratije.

 

„Sjedinjene Države podržavaju reformu pravosudnog sistema kako bi osigurale njegovu nezavisnost i kapacitet i spremnost za procesuiranje slučajeva korupcije. Nezavisno pravosuđe ne može biti nametnuto Bosni i Hercegovini, i volja da ga se na kraju promijeni mora doći od građana i čelnika BiH.

 

Prvi korak u ovom procesu poduzet je 23. juna kada je Vijeće ministara usvojilo izmjene i dopune Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV). VSTV mora imati vjerodostojnu ulogu u osiguravanju poštivanja vladavine prava u BiH. Nadamo se da će Parlamentarna skupština, bez nekorisnih amandmana ili odgađanja, odobriti ove amandmane, kao dio procesa vraćanja povjerenja javnosti u pravosuđe, koje sada dobrano nedostaje“, kaže se u odgovoru.

 

Iz Ambasade SAD su se dotakli i izbora 2022. godine.

 

“Korupcija i privredna reforma moraju biti u prvom planu na izborima 2022. godine. Građani imaju priliku pokazati čelnicima iz cijelog političkog spektra da je borba protiv korupcije i usvajanje zdravorazumskih reformi pametna izborna politika”, zaključili su.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI