Advokat Ifet Feraget poručio

'Pritvor može trajati i do tri godine. Postoji više nego dovoljno dokaza da se potvrdi optužnica'

Hronika 15.07.21, 16:14h

'Pritvor može trajati i do tri godine. Postoji više nego dovoljno dokaza da se potvrdi optužnica'
Očekujem da se potvrdi optužnica, postoji više nego dovoljno dokaza

 

Ročište u predmet “Zijad Mutap i drugi” danas se održava na Sudu BiH, po prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora za osumnjičene.

 

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula protiv pet osoba koju je proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje. Kako je u izjavi za medije kazao Ifet Feraget, advokat porodice Memić radi se o prijedlogu za produženje pritvora.

 

Podsjetio da se optuženi terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život dana 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji.

 

“Ročište je zakazano po prijedlogu za produženje pritvora osumnjičenima. U međuvremenu je podignuta i optužnica, što omogućava potpuno drugačiji režim pritvora ali nakon što dođe do potvrđivanja optužnice. Onda pritvor može trajati i do dvije-tri godine nakon potvrđivanja optužnice, u zavisnosti od toga da li je upitanju organizator ili član grupe za organizirani kriminal“, kazao je Feraget.

 

Između ostalog, on je naveo kako je ovo samo prijedlog za produženje pritvora do potvrđivanja optužnice

 

“Pošto je optužnica podnijeta sudu na proslijeđivanje, u narednih 7-8 dana očekujemo odluku Suda o toj optužnici. Očekujem da bude potvrđena jer postoji više nego dovoljno dokaza za osnovanu sumnju, to je viši stepen izvijesnosti zasnovanog na dokazima koji u ovom predmetu egzistiraju”, istaknuo je Feraget.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI