Protesti u Sarajevu

Studenti Američkog univerziteta u BiH: Tražimo diplome i poništavanje američkog državljanstva Denisu Prciću!

Hronika 14.07.21, 11:47h

Studenti Američkog univerziteta u BiH: Tražimo diplome i poništavanje američkog državljanstva Denisu Prciću!
Kako je ta diploma, kada se nijedna nije dijelila, završila u rukama Osmana Mehmedagića, pita se Karušić

 

Studenti Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini organizirali su danas proteste zbog toga što je blokiran proces izdavanja diploma. Osnivač Univerziteta Denis Prcić nalazi se u pritvoru, a danas je priveden i Osman Mehmedagić po nalogu Tužilaštva BiH koje ga istražuje u aferi „Diploma“, ali i sumnjiči za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

 

Finansijski troškovi

 

Diplomirani student Američkog univerziteta u BiH Karlo Karušić ističe kako su četiri godine studija urađene pravovremeno i kako su svi finansijski troškovi studenata podmireni.

 

- Diplomski rad je urađen. Međutim, još uvijek čekamo na diplomu. Naši zahtjevi su izdavanje diploma koje su američki akreditovane, izdavanje dokumentacije studentima i poništavanje američkog državljanstva Denisu Prciću - naglasio je Karušić.

 

Poništavanje državljanstva

 

Poništavanje američkog državljanstva Denisu Prciću, kako navode, zahtijevaju iz razloga što se vode četiri sudska predmeta protiv Prcića: reketiranje studenata, prevara sa Nacionalnom sigurnosnom akademijom, rad bez dozvole u Kantonu Sarajevo, a studenti se pitaju ko je pokrivao taj rad sve ove godine, kao i neovlašteno izdavanje diplome Osmanu Mehmedagiću.

 

-Kako je ta diploma, kada se nijedna nije dijelila, završila u rukama Osmana Mehmedagića - pitao je Karušić.

 

Politička zaštita

 

Studenti u Sarajevu su nastavu, kako navode, slušali u Direkciji koordinacije policijskih tijela, u nekadašnjim prostorijama TV Pink, Srednjoj mašinskoj školi.

 

- Protiv Prcića se vodi postupak i na sudu u Njujorku (New York) zbog porodičnog nasilja prema bivšoj ženi, a također se vodi i u BiH zbog nasilja prema drugoj ženi. Takva persona nije zaslužila da se zove američkim državljaninom - kazao je Jasmin Memić, student Američkog univerziteta iz Tuzle.

 

Dodao je da je Prcić uživao određenu političku zaštitu.

 

- Roditelji studenata, a i studenti, osjećali su jednu vrstu straha od Denisa Prcića - istakao je Memić.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI