zaštitila svoj lik, djelo, žig, ime...

Ceca traži zabranu emisije 'Srpska majka', novinarima N1 prijeti: 'Ako je emitujete, moraću da presavijem tabak!'

Mediji 12.07.21, 20:07h

Ceca traži zabranu emisije 'Srpska majka', novinarima N1 prijeti: 'Ako je emitujete, moraću da presavijem tabak!'
Dvije epizode serijala "Junaci doba zlog" su bile emitovane, kada je TV N1 dobila upozoravajuće pismo od advokata Svetlane Ražnatović, u kom se kaže da je ona zaštitila svoj lik i djelo, žig, ime i tako dalje, i da ništa što potpada pod to, ne može da se emituje bez njene saglasnosti

 

 


Prije nego što je emisija "Srpska majka" iz serijala "Junaci doba zlog" stigla na sto montažera, folk pjevačica Svetlana Ražnatović je najprije redakciji televizije N1, a potom produkciji JSP preko pravnog zastupnika uputila zahtjev "da se ne emituje emisija o njegovoj klijentkinji". Navedeno je i da će, ako se ne postupi u skladu sa dopisom, Svetlana Ražnatović biti prinuđena da "pokrene odgovarajuće sudske postupke kako bi zaštitila svoj lik i djelo".

 


Jovana Polić, jedna od autorki pomenutog serijala kaže za N1 da će bez obzira na sve to, priča biti emitovana u utorak od 20h na TV N1.


- Da, biće emitovana sutra u 20h, kao što je emitovano i svih sedam prethodnih epizoda, bez ikakvih izmjena, bez cenzure i bez straha - naglasila je Polić u emisiji N1 Studio Live.


Ona je objasnila da je ona tokom priprema za serijal kontaktirala PR-a Svetlane Ražnatović i tražila intervju sa njom.


- Na šta je on odgovorio da Ražnatović nije zaintesovana da učestvuje u tako nečemu, jer ona nije političar. Pokušala sam da objasnim da se mi ne bavimo samo političarima, da su nama važni iz ljudi iz društvenog života, a da ona jeste jedan od likova koji su obilježili prethodne decenije, uticali na razne stvari, na taj društveni, pa i politički život, makar kao sporedni akter - rekla je Polić.


Ali su iz njene PR službe ipak odbili intervju.


- Rekli su – ako se budemo predomislili, javićemo se. Mi smo krenuli sa emitovanjem serijala, dvije epizode su bile emitovane, kada je TV N1 dobila upozoravajuće pismo od advokata Svetlane Ražnatović, u kom se kaže da je ona zaštitila svoj lik i djelo, žig, ime i tako dalje, i da ništa što potpada pod to, ne može da se emituje bez njene saglasnosti. Isti dopis je stigao na našu adresu, s tim što nama nude da ako budemo željeli da se bavimo njenim estradnim radom, da možemo da se javimo njenoj PR službi - priča Polić.


Advokati produkcije JSP odgovorili su na dopis, i upoznali drugu stranu sa zakonima.


- Gdje se mi pozivamo na pozitivne zakonske propise i na činjenicu da bi ovo trebalo da bude demokratska zemlja u kojoj ne postoji javna ličnost kojom mediji i novinari ne mogu da se bave. I to kad kažete da neko ne može da izvještava o vama jer ste vi zaštitili lik i djelo, to je u najmanju ruku bahato, ali proizilazi iz nekog osjećaja moći, jer to ne važi ni za koga. Ne postoji bilo ko o kome vi ne smijete da pišete - naglasila je Polić.


To je, kako je rekla, presedan, da neko ima takav zahtjev.

 

- Da neko traži da se nešto ne emituje… A da to nešto nije ni završeno, da niko to nije vidio, na osnovu čega vi tražite da se to ne radi. Mi se ne bavimo njenom estradnom karijerom, već onim što niko ne može da zaštiti žigom, a to je dio te njene neestradne karijere. Ona je toliko važna ličnost da se nikada niko nije bavio njom na ovaj način, biografski gledano. Mediji ovdje njoj služe za promociju, a kad to ne radite, dobijete ovakav odgovor - izjavila je sagovornica N1.


„Prvo Vučić pa Ceca“


I podsjeća da je to da je prije više od godinu dana, pred emitovanje serijala „Vladalac“, o Aleksandru Vučiću, poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Marković tražio od REM-a da spriječi emitovanje te emisije.


- Na dan emitovanja, Vučić je gostovao na jednoj od televizija na kojima je često, i krenula je lavina različitih reakcija koja je rezultirala time da na kraju smo u roku od dvije nedjelje, a korona nas je zaustavila, imali više od 2.000 tekstova, video priloga na televizijama, čak emisiju o emisiji na TV Pink, koja je emitovana pod nazivom ‘Progon' - kazala je Polić.


Prema njenim riječima, rezultat toga je bila višemilionska gledanost serijala „Vladalac“ na YouTubeu.


- Sada su se izgleda naučili da u ovakvim situacijama ne reaguju, izgleda da je ovog puta rečeno – samo ne reagujte. Svelo se na Svetlanu Ražnatović i na tog Aleksandra Markovića, koji je opet u skupštini tvrdio kako mi izvrćemo činjenice, iznosimo neistine, i tvrdio čak da razmišlja o tužbi jer smo ga stavili u odjavnu špicu među one koji nisu željeli da učestvuju u serijalu. Odakle zapravo kreću sve laži, naravno da smo ih kontaktirali - rekla je Polić.


Na pitanje da li su oni koji su bili tema epizoda podizali tužbe protiv produkcije, kaže da ih nije bilo do sada.


- Ali, ima nešto što je sa druge strane, mi smo do sad, Slaviša Lekić zapravo, podnio tri krivične prijave Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, što je posljedica reagovanja na društvenim mrežama i upućenih prijetnji zbog serijala - zaključila je Polić.

 

Prilog pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI