BURA SVE VEĆA, AKADEMSKA ZAJEDNICA NA NOGAMA

UNSA će postati privatni univerzitet, studirat će (samo) oni koji mogu da plate: Odbacite novi Zakon o visokom obrazovanju KS!

Hronika 07.07.21, 09:45h

UNSA će postati privatni univerzitet, studirat će (samo) oni koji mogu da plate: Odbacite novi Zakon o visokom obrazovanju KS!
I dok članovi Odjeljenja humanističkih nauka i profesori sa Filozofskog fakulteta potenciraju problematične nove uslove za izbore u nastavna zvanja, članovi OPMN-a smatraju je veći problem to što se pokušava od javnog univerziteta (UNSA) napraviti privatni, na kojem bi studenti plaćali studij umjesto da studiranje bude besplatno

 

 

 

U javnosti se već duže vrijeme vodi diskusija o Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. Tim povodom juče je sastanak organizovalo i Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH, na kome je razmatram Nacrt ZVO-a.


I dok članovi Odjeljenja humanističkih nauka i profesori sa Filozofskog fakulteta potenciraju problematične nove uslove za izbore u nastavna zvanja, članovi OPMN-a smatraju je veći problem to što se pokušava od javnog univerziteta (UNSA) napraviti privatni, na kojem bi studenti plaćali studij umjesto da studiranje bude besplatno.


U nastavku prenosimo jednoglasni stav Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, u kome se od Skupštine Kantona Sarajevo traži da se ovaj prijedlog Zakona odbaci... A evo i zašto:

 

- Smatramo da Skupština Kantona Sarajevo na sjednici planiranoj 8. jula 2021. godine treba odbaciti prijedlog nacrta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.


Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine smatra da će, ako se usvoji ovakav zakon, to negativno utjecati na razvoj kako prirodno-matematičkih, tako i tehničkih i medicinskih nauka u Bosni i Hercegovini.


Konkretno, članom 31., stavovi (5) i (6), predviđeno je da studenti koji imaju prosjek manji od 8,0 odnosno 8,5 moraju plaćati školarinu. Ovim se javni univerzitet pretvara u privatni jer bi preko 80% studenata plaćalo školarinu.


Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu će se naći pred zatvaranjem jer bi tada većina studenata upisivala privatne univerzitete.

Konkretno, prema podacima studentske službe PMF-a, od 1180 studenata upisanih u ljetni semestar akademske 2019/2020. godine samo 84 studenta ima veću prosječnu ocjenu od 8,5, a samo 236 studenata je sa prosječnom ocjenom većom od 8,0. Pretpostavljamo da je situacija slična i na fakultetima iz grupacija tehničkih i medicinskih nauka.


Uz predloženi Zakon, nauka i obrazovanje u BiH nemaju budućnost!


Nužno je besplatno obrazovanje na javnim univerzitetima da bi se obrazovali mladi kadrovi koji bi bili nosioci razvoja države.


Apelujemo na poslanike Skupštine KS da ne prihvate ponuđeni prijedlog Zakona. Također apelujemo na studente da se organizuju i insistiraju na besplatnom javnom obrazovanju - navodi se u saopštenju OPMN-a ANUBIH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI