ZORAN BIBANOVIĆ/ šta oni uopće znaju o bih

Imaju li američki i evropski medijatori 'ponudu koja se ne može odbiti': Mogu li pošteno mijenjati izborni zakon oni koji lažu i kradu na izborima?!


06.07.21, 11:08h

 

Preuzeto sa bloga upoznajtesvijetokonas.com

 

 

 


Kao vanstranačka osoba koja se izjašnjava samo kao građanin Bosne i Hercegovine često se upitam razumiju li evropski i američki medijatori suštinu poruke bosanskohercagovačkih franjevaca „Vjerni Bogu, vjerni Bosni“, u kojoj Bosna nije nekakva nadnacionalna tvorevina već civilizacijski proces koji traje?


Znaju li da je Bosna i Hercegovina svojevrstan fenomen u Evropi u kojoj kulturni i civilizacijski valovi, ma sa koje strane dolazili, uglavnom nisu prodirali dalje, preko naših terena?


Znaju li da u čitavoj poznatoj historiji Bosne i Hercegovine nije zabilježen sukob između njenih stanovnika na vjerskoj ili etničkoj osnovi, već da su ljudi gradili između sebe nevidljive mostove pomirenja: od ilirskih, grčkih i rimskih bogova; mitraizma i ranog kršćanstva; srednjovjekovne crkve bosanske, katoličanstva i pravoslavlja; bizantijske, osmanske i zapadno-evropske kulture i civilizacije; te svih njenih građana, Bošnjaka, Srba, Hrvata, Jevreja  i drugih naroda koji žive i rade na ovom tlu?  


Znaju li da su pogromi na vjerskoj ili u novije doba na narodnoj osnovi uvijek bili inicirani i vođeni izvana?


Znaju li da je zloupotreba multinarodnog karaktera Bosne i Hercegovine i uništavanje tragova njenog postojanja (ako zanemarimo bunu pravoslavnih seljaka pred ulazak Austrije u Bosnu (1876.) iza koje je stajala Ruska carevina), stvarno provođena tek između Prvog (1914/18.) i Drugog svjetskog rata (1941/45.) i nastavljena u posljednjem agresivnom ratu (1992/95.)?


Znaju li da je opsada Sarajeva i četverogodišnja blokada bila planirani fašistički projekat sistematskog ubijanja multinarodnog karaktera grada, kada je od neselektivnog bombardovanja i snajperisanja ubijeno 11.541 osoba od toga 1.601 djete svih narodnosti, desetine hiljada građana umrlih od „morije“ (atribucija smrti književnika Abdulaha Sidrana), ranjeno preko 50.000 građana, a stotine hiljada izluđeno zbog „razvlačenja pameti“ (atribucija ratnog zločinca Ratka Mladića) pod granatama, bez struje, vode, hrane?


Da li im je poznata ratnoprofiterska saradnja „zaraćenih strana“, koju dan danas javnost obzirno ne spominje radi očuvanja pijeteta prema žrtvama rata i sudski presuđenog genocida? Sjećaju li se međunarodni medijatori da je crtanje karata etničkih podjela započelo odmah (1992.), a da je Dejtonski mirovni sporazum (1995.) njihovo djelo napravljeno prije presuda Međunarodnog suda za ex. Jugoslaviju u Hagu?


Mirovni sporazum u Dejtonu je zaustavio agresivni rat ali je istovremeno legalizirao podjele i neke od ratnih ciljeva gospodara rata, života i smrti. Znaju li napokon da je uobičajena demokratska većina ili dvotrećinska većina potrebna za promjene ustava država u parlamentima uobičajena u demokratskim društvima ravnopravnih građana, ali ne i u dokazano diskriminatornom dejtonskom poretku?


Naravno da im (medijatorima) nije potrebno da razumiju, znaju ili da se prisjećaju. Gospodin Palmer je poručio „da se mora raditi ambiciozno ali i realno u okviru sistema kakav trenutno jeste“. Komentirajući stavove člana Predsjedništva BiH, g. Željka Komšića da reforme moraju biti urađene kroz implementaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kao i provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava, američki i evropski zvaničnici su izjavili da „ne mogu naći argumente protiv takvog stava“. A da li imaju „ponude“ za etno lidere, „koje se ne mogu odbiti“ saznaćemo u narednoj godini, prije izbora?


Quod licet lovi, non licet bovi (ono što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu) – kaže latinska izreka. Predstavnicima institucija BiH, predsjednicima političkih stranaka u vlasti i opoziciji, članovima komisije za izmjene izbornog zakona i svim drugim protagonistima u Bosni i Hercegovini nije dopušteno da ne znaju, da ne razumiju ili da se ne prisjećaju. Svi politički protagonisti dobro znaju da Ustav BiH (Anex 4.) nalaže da se moraju implementirati sve eventualne presude Suda za ljudska prava, a poznat im je meritum glavnih presuda Suda u Hagu. „Neznanje“ ovaj put neće amnestirati ni jednog lidera političkih stranaka sa tzv. ljevice, centra ili desnice na teritoriji čitave (podijeljene čak negdje do kategorije aparthejda) Bosne i Hercegovine.   

 

kantoni-bih-dejton


Kao građanin sam ostao zapanjen da su samo mala politička stranka Demokratska fronta – Željko Komšić i nekoliko slobodnih intelektualaca, odreagovali lavovski u ovom mutnom historijskom trenutku. Konkretni su mi bili Nermin Nikšić i Šefik Džaferović, ali samo po pitanju asimetričnog izbora predstavnika u jedno zajedničko političko tijelo (Predsjedništvo BiH). „I mi se slažemo, ali ako možete obezbijediti dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH“ – odgovorili su im medijatori.


Na prošlonedjeljnjoj redovnoj sesiji Kluba 99 na temu „Ima li legitimitet politički sistem nastao u uslovima genocida, UZP-ova i međunarodnog oružanog sukoba“, govorio je online prof. dr. Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.


- Utvrđeno je postojanje UZP-ova (Udruženi zločinački poduhvati) od strane susjednih režima Srbije i Hrvatske i njihovih paradržavnih tvorevina srpske republike BiH koja se danas zove Republika Srpska. Utvrđeno je izvršenje najtežih zločina, uključujući i zločin genocida. Šta je dobila Bosna i Hercegovina i njeni građani, a šta njeni napadači?


Bosna i Hercegovina je dobila Washingtonski-Dejtonski mirovni sporazum, ukidanje demokratskog poretka i Ustava Republike Bosne i Hercegovine i uspostavljanje novog sada već dokazanog diskriminatornog dejtonskog poretka, dobila je entitete, kantone, Brčko distrikt, entitetsko glasanje, konstitutivne narode. Njeni napadači, presuđeni ratni zločinci, izvršioci genocida, učesnici UZP-ova dobili su čak odlikovanja, nazive ulica, spomenike, mjesto u mitologiji i poligon za nastavak svojih suludih politika ugrožavanja mira – rekao je dr. Begić


- Bosna i Hercegovina konačno mora biti slobodna država suverenih građana i ne može ostati u 19. vijeku, u predziđu Evrope – poručio je predsjednik Kluba 99 Adil Kulenović.


Mahir Mešalić, član Predsjedništva DF-a kaže da opozicija iz RS-a kao i SNSD vješto poturaju asimetrična rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH i FBiH i RS-u jer to u suštini pravi od Bosne i Hercegovine konsocijaciju entiteta i kantona što slabi državu, njene institucije i vodi dezintegraciji.


Američki i evropski zvaničnici su tako poručili domaćim protagonistima: „Implementirajte 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kao i provedite presude Evropskog suda za ljudska prava ako imate dvotrećinsku većinu u Parlamentu Bosne i Hercegovine“?!


Demokratska fronta – Željko Komšić su tako postali i predmet Dodikove šprdačine.


- Željko Komšić ne predstavlja nikoga, ni Srbe, ni Hrvate, ni Bošnjake – poručio je Dodik.


A gdje se za cijelo ovo vrijeme nalazi novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt koji na zvaničnu dužnost stupa 01. avgusta? Kažu da ga očekuju na XIV ministarskom forumu u Dubrovniku (10.7.) i na otvaranju sjajnih Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


BLIN
KOMENTARI