NAPADI IZ MRŽNJE

Zagreb Pride: Prvi put u 10 godina provala homofobnog nasilja, četiri muškarca udarala mladu lezbijku, bacili na pod...

Hronika 04.07.21, 18:19h

Zagreb Pride: Prvi put u 10 godina provala homofobnog nasilja, četiri muškarca udarala mladu lezbijku, bacili na pod...
Zagreb Pride ističe da prema njihovim informacijama, izravno iz LGBTIQ zajednice, od strane samih oštećenih osoba, bilo je još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada

 

 

Zagreb Pride u nedjelju je priopćio da se u subotu prvi put u deset godina dogodila provala homofobnog nasilja na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu.

 


Zagreb Pride od policije očekuje da sve napade obrađuje kao zločine iz mržnje.


"Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, Zagreb Pridea, došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja, u nizu napada, paleži i uvreda, u različitim dijelovima grada", istaknuli su u priopćenju.


Pozivajući se na izvješće policije, kažu kako se najgori napad dogodio u subotu oko 22,30 sati na Trgu Marka Marulića gdje je više homofoba udarilo gej mladića šakom u lice te su mu iz ruke oteli pa onda i zapalili zastavu duginih boja, da bi onda za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.


"Zagreb Pride stupio je u kontakt s nekim od žrtava ovog zločina potaknutog mržnjom prema LGBTIQ osobama i pružit ćemo im pravnu i drugu podršku u kaznenom postupku do kojeg mora doći jer su počinitelji privedeni", ističe Zagreb Pride.


Kažu kako je također navečer, nakon Povorke, mlada lezbijka napadnuta u Novom Zagrebu i to od strane četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja. Nakon što su joj istrgnuli zastavu, udarili su je, bacili na pod i onda kukavički pobjegli.


U poslijepodnevnim satima na Srednjacima dvije su lezbijke izvrijeđane i pljunute.


Zagreb Pride ističe da prema njihovim informacijama, izravno iz LGBTIQ zajednice, od strane samih oštećenih osoba, bilo je još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada.


Pozivaju i druge moguće žrtve da im se jave i da napade, i uz njihovu pomoć, prijave.


Od policije očekuju da, sukladno Kaznenom zakonu, "sve ove napade obrađuje kao zločine iz mržnje motivirane spolnom orijentacijom, a ne kao prekršaje za remećenje javnog reda i mira".


Ističu kako je ovo "prvi puta od 2011. godine da svjedočimo nasilju uoči ili nakon Povorke ponosa".


"Nasilje protiv LGBTIQ osoba na ulicama Zagreba i ostalih gradova, napose Rijeke, ponovo postaje ozbiljan problem za naše društvo", upozorava Zagreb Pride.


Poručuju da LGBTIQ mladi, koji su najčešće žrtve ovakvog tipa nasilja u javnom prostoru, neće nikada pristati živjeti u ormaru, što su jučer glasno i pokazali u Povorci ponosa, prenosi Hina.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI