OMER ČEVRA/ PREVARA U DRUGOM PAKOVANJU

Ruši li Konaković priču o okupljanju opozicije protiv SDA: Šta znači najava da NiP sam 'juriša' na Predsjedništvo BiH?!


04.07.21, 10:07h

 


www.avaz.ba

 

Poprilično su razočaravajuće politička predvidivost, društvena neodgovornost i lična pohlepa velikog broja probosanskih i bošnjačkih političara. Prije šest mjeseci pisao sam o tome da će se cijela priča o snažnoj “udruženoj opoziciji”, koja je trebala izaći na megdan Stranci demokratske akcije (SDA) 2022. godine, a što bi garantiralo sigurnu izbornu pobjedu na svim nivoima, raspasti na kandidaturi za člana Predsjedništva BiH. Zašto?


Moć i privilegije


To se dešava zato što probosanski i probošnjački faktor, nažalost, u najvećoj mjeri još nije doživio istinsku političku i demokratsku emancipaciju. Brojni primjeri iz prethodnih mandata pokazatelj su da su cilj i smisao političke borbe prioritetno vlast, moć i privilegije pa tek onda građani, društvo i država. Kako se približava vrijeme parlamentarnih izbora, tako se veličanstvene i epohalne najave četvorke, današnje trojke, sutra možda već i dvojke, ruše kao domine.


Nije bitno ko će šta biti, ko će koju fotelju dobiti, nego šta će se raditi - izjavljivali su euforično lideri “historijske” koalicije u Sarajevu, predstavljajući javnosti zajedničke mjere za promjene, tvrdeći da će se njihov uspješni model preslikati na ostatak BiH.


Međutim, najava Dine Konakovića da će Narod i pravda (NiP) ići samostalno na poziciju člana Predsjedništva BiH sve te romantične priče vratila je u okvire bh. političkog mulja i neizbježne filozofije “ko će više i bolje ušićariti”.


Izuzev SDP-a, koji zaista pokušava nešto konkretno napraviti, na tu filozofiju svela se aktuelna politika revolucionarne sarajevske trojke, koja je, prema logici, trebala predstavljati neki nukleus budućeg opozicionog bloka na federalnom i državnom nivou. Uz Našu stranku, koju tresu frakcijske borbe za funkcijama i ovladavanje strankom te kojoj se, opravdano, svi loši rezultati u Kantonu Sarajevo fakturiraju, do Naroda i pravde, gdje se, osim turbopopulističkih izjava i sastanaka, svi bave uhljebljivanjem kadrova i postizbornim kombinatorikama i kalkulacijama, SDP, kao najjači politički partner ovog bloka u kontekstu stranačke infrastrukture i glasačke mašine, našao se u nekoj vrsti raskoraka, jer su ipak slatkorječivom Konakoviću vjerovali kada se pričalo o “zajedničkom nastupu” na općim izborima, što je, kako sada vide, bila velika greška.


Politički šamar


Logično je da s takvim “opozicionim blokom” SDA, razmontirana i oslabljena bezbrojnim skandalima i korupcijskim aferama, zadovoljno trlja ruke i iščekuje izbore 2022. godine.


Konaković je, izigravanjem dogovora o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, de facto stavio tačku na sarajevsku trojku, ali i tačku za neki budući širi opozicioni blok, čime je jasno dao do znanja da su mu egoistični i stranački interesi ispred opće državničke odgovornosti.


Lične ambicije SDA-ovog političkog zanatlije ipak su prevladale, a on je svojim partnerima, htjeli to oni priznati ili ne, zviznuo pravi politički šamar. Umjesto da se ugleda na udruženi opozicioni blok u Republici Srpskoj, koji je uspio da lične sujete i personalne ambicije radi rušenja režima stavi nastranu, Konakovićeva najava kandidature nekoga iz NiP-a najveći je adut za pobjedu Bakira Izetbegovića na sljedećim izborima, zbog čega se treba postaviti objektivno pitanje - zašto Konaković spašava režim koji je do jučer napadao?


Sasvim je jasno da on, ali i Denis Zvizdić, bez šire podrške političkih partnera, nemaju ozbiljne šanse protiv Izetbegovića. Jedini efekt koji će postići je to da će se glasovi opozicije razdijeliti, što će značajno olakšati posao predsjedniku SDA.


Gašenje partnera


Dinu Konakovića treba svakodnevno javno pitati da precizno odgovori na pitanje namjerava li on ulaziti u bilo kakvu kombinatoriku sa SDA nakon izbora? Stranke budućeg opozicionog bloka, koji će s blokom iz RS graditi neku vrstu postizborne priče, moraju dobro procijeniti je li uopće pametno s NiP-om ulaziti u saradnju ili je mudrije distancirati se i ostaviti ga samog.


On je najavom kandidature za člana Predsjedništva BiH federalne partnere već prevario i to treba javno reći.


U politici NiP-a simptomatično se može prepoznati stari SDA-ov modalitet “gašenja partnera”, prema kojem ih uvuku u koaliciju, da bi ih potom politički sažvakali, iskoristili i onda ispljuvali. Sve to samo potvrđuje da NiP, kao ni Dino Konaković, kao njeno jedino istureno lice, ne nude Bošnjacima ni ovoj državi nikakvu promjenu, već nude samo zamjenu, što je ozbiljan i opasan defekt u njihovom političkom djelovanju i što ga čini opasnim partnerom.


Ista SDA, drugo pakovanje


Građani traže istinsku alternativu, a ne filozofiju SDA koja će se njima prodati u novom uljepšanom pakovanju! Zbog ove realne opasnosti SDP bi trebao, kao lider opozicije, krenuti u okupljanje jakog probosanskog političkog bloka koji će uključiti i novoformiranu opozicionu koaliciju u RS.


Probosanski političari moraju konačno pokazati društvenu odgovornost i političku zrelost, staviti nastranu lične sujete i ambicije te zajedno izaći protiv nemilosrdnog režima koji je privatizirao državu i njene institucije. Budu li se ponašali kao Konaković, koji mudro gradi sebe preko njihovih leđa, to im sigurno neće poći za rukom!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(Avaz.ba/DEPO PORTAL/ad)

 


BLIN
KOMENTARI