IZ GINEKOLOGIJE PROSJEK OCJENA - 7

Okončana provjera diplome prof. dr. Izetbegović: Šta su nakon svega utvrdili inspektori KUIP-a? Pred očima javnosti...

Hronika 02.07.21, 17:41h

Okončana provjera diplome prof. dr. Izetbegović: Šta su nakon svega utvrdili inspektori KUIP-a? Pred očima javnosti...
Predmet inspekcijskih provjera bili su uslovi za sticanje akademskih zvanja generalne direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović

 

 

Kantonalna uprava za inspekcije poslove Kantona Sarajevo (KUIP) okončala je provjeru diplome prof. dr. Sebije Izetbegović, a Oslobođenje se nalazi u posjedu izvještaja kojeg je donio KUIP, na osnovu izvršenih radnji provjere.

 


Inspektori su aktivnosti na provjeravanju diplome prof. dr. Sebije Izetbegović započeli 10. juna na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, povodom određenih navoda koji su se pojavili u javnosti, a koji su dovodili u pitanje specijalizaciju dr. Izetbegović.


Predmet inspekcijskih provjera bili su uslovi za sticanje akademskih zvanja generalne direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović.


Prema utvrđenim činjenicama, inspekcijska provjera je pokazala kada je dr. Izetbegović stekla akademska zvanja magistrata i doktorata.


Navedeno je da inspekcija nije mogla utvrditi priču oko "prenošenja ispita" iz Zagreba u Sarajevo, s obzirom da za to nisu imali potrebnu dokumentaciju.


Kada je riječ o izboru asistenta, istaknuto je da je za izbor na tu poziciju prosjek ocjena trebao biti 8, a iz predmeta za koji se konkuriše mjesto asistenta, prosjek je trebao biti 9.


Provjerom je utvrđeno da je Sebija Izetbegović imala prosjek 7,38, a iz predmeta Ginekologija i akušerstvo, za koji je izabrana u zvanje asistenta, njen prosjek je bio 7.


- U vezi sa navedenim ovlašteno lice subjekta nadzora je izjavilo da, u periodu kada je imenovana kandidatkinja izabrana u akademsko zvanje asistenta, na Medicinskom fakultetu je bila praksa da se za asistente na određene predmete biraju kandidati koji posjeduju specijalistički ispit iz oblasti na koju se bira, a što je kandidatkinja Izetbegović posjedovala. U izjavi je navedeno i da se radilo o poslijeratnom periodu kada "nije bilo dovoljno kadra za normalno funkcionisanje Ustanove" te je "prioriet bio uspostava i realizacija nastavno-naučnog procesa", kao i "da formalno-pravni nedostaci ako su i postojali nisu bili samo u konkretnom slučaju, navodi se u zaključku Inspekcije.


ŠTA SU INSPEKTORI NAPISALI U IZVJEŠTAJU?


- Inspekcijski postupak u okviru kojeg je tokom mjeseca juna na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu izvršeno više inspekcijskih nadzora prosvjetnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS u predmetu provjere ispunjavanja uslova za sticanje naučnog stepena magistra i doktora nauka i akademskih zvanja asistentna i docenta kandidata Sebije Izetbegović je okončan.


Na osnovu dokumentacije koja je stavljena na uvid postupajući inspektori mogli su utvrditi činjenično stanje prema kojem je kandidat Sebija Izetbegović diplomu doktora medicine na tom fakultetu stekla 1989.godine. Uvidom u Matičnu knjigu magistranata od 1964. do 1998.godine utvrđeno je da imenovana upisana na magistarski studij akademske 1990/91 godine pod rednim brojem 437. Naučni stepen magistra kadidatkinja je stekla 19.03.1998.godine odbranom magistarskog rada pod naslovom "Efekti ishrane trudnice na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu", koji je branila pred tročlanom komisijom u sastavu prof. dr. Srećko Šimić, prof. dr. Nedžad Mulabegović i prof. dr.Idriz Bukvić, navedeno je.


- Imajući u vidu utvrđeno činjenično stanje koje se odnosi na način i postupak sticanja naučnog stepena magistra nauka kandidata Sebije Izetbegović, inspektori na osnovu dokumentacije date na uvid u postupku nadzora (među kojima je i dokument kao dokaz o izvršenom priznavanju položenih ispita sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu) nisu mogli cijeniti niti davati pravnu kvalifikaciju podataka ili stečenih prava imenovane navedenih u ovjerenoj fotokopiji Indeksa kolegija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 02.03.1993.godine - dalje se dodaje.


Više saznajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI