Direktor Opće bolnice o vakcinama, delta soju i radu u pandemiji

Pripremamo se za 'ne daj Bože scenarij': Gavrankapetanović otkrio šta ga najviše zabrinjava

Hronika 01.07.21, 10:00h

Pripremamo se za 'ne daj Bože scenarij': Gavrankapetanović otkrio šta ga najviše zabrinjava
Mi radimo na pripremama, vodimo analize sa laboratorijama u gradu. Evidentirali smo osam pacijenata. Nekih osam pacijenata smo uzeli koji sada leže u jednom našem dijelu. Pet je porijeklom iz britanskog soja, dva samo orginalna iz Wuhana. Pokušavamo da identificiramo ukoliko bi se pojavio delta soj. To nam je nešto što pratimo, rekao je Ismet Gavrankapetanović

 

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, kazao je za N1, da su iskoristili smirivanje posljednjeg vala pandemije, kako bi izliječili što više ljudi, pružili im punu zaštitu i sve ono što im je potrebno.

 

Naveo je da su svaki dan imali otprilike oko 40 operativnih zahvata.

 

Minus od četiri miliona

 

“Nekada je bolnica radila nekoliko dana u sedmici, sada radi svaki dan. Mi smo to sve otvorili. I Urgentni centar, i sve. Godinu dana od prvog jula, kako smo preuzeli bolnicu, ona radi u punom kapacitetu”, istaknuo je.

 

Govoreći o anesteziolozima koji su otišli sa KCUS-a, rekao je da bi volio da imaju još deset anesteziologa.

 

“Mi smo sada zadovoljni što su nam kolege došle i iskorišteni su u punom kapacitetu za naše građane”, rekao je dr. Gavrankapetanović.

 

Kazao je da su zatekli bolnicu sa minusom od četiri miliona opreme koja je bila nabavljena a nije mogla biti stavljena u funkciju.

 

“Prošli smo dobro krizno komuniciranje, od tog momenta kad smo rekli da ni jedan građanin neće ostati na ulici, da ćemo otvoriti ljekarske sobe i sve kapacitete, od tog trenutka smo primili 6.000 građana. Od jeseni zbrinuli smo 9.000 ljudi”, naveo je dr. Gavrankapetanović.

 

Delta soj

 

Govoreći o ljekarima u penziji, a koji su pomogli u pandemiji, kazao je da im je to dalo snagu.

 

“Lahko je biti vojskovođa, kad imate dobre generale“, dodao je.

 

Plaši li se jeseni?

 

“Mi radimo na pripremama, vodimo analize sa laboratorijama u gradu. Evidentirali smo osam pacijenata. Nekih osam pacijenata smo uzeli koji sada leže u jednom našem dijelu. Pet je porijeklom iz britanskog soja, dva samo orginalna iz Wuhana. Pokušavamo da identificiramo ukoliko bi se pojavio delta soj. To nam je nešto što pratimo. Građani ne treba da se brinu, i barem smo pokazali koliko i kako možemo. Treba ostati doza ozbiljnosti da je dočekamo spremni. Nadam se da neće biti potrebno, ali pripremamo se za – ne daj Bože scenarij”, istaknuo je prof. dr. Gavrankapetanović

 

Veliki problem je što nemamo vakcina, mišljenja je.

 

“Mi ni danas nemamo imunizaciju. Ukoliko vi parcijalno imunizirate stanovništvo, vi niste puno uradili. Morate imati veliku imunizaciju i tad se možemo nadati nečemu. I ja sam zbog toga najviše zabrinut“, zaključio je dr. Gavrankapetanović.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI