Slučaj Emele Mujanović Kapidžija, suspendovane zbog marame

Ministarstvo odbrane se oglasilo o pokrivenoj pripadnici OS BiH: 'Svako vojno lice uvažava sva prava'

Hronika 30.06.21, 16:33h

Ministarstvo odbrane se oglasilo o pokrivenoj pripadnici OS BiH: 'Svako vojno lice uvažava sva prava'
Sva lica koja su primljena u profesionalnu vojnu službu u OS BiH potpisala su ugovor kojim se obavezuju da će poštovati zakone i propise koji važe u MO i OS BiH

 

 

Slučaj Emele Mujanović-Kapidžija, pokrivene vojnikinje, koja je zbog nošenja marame u službi suspendirana iz Oružanih snaga BiH, naišao je na brojne reakcije javnosti. Jedni su pružili podršku Emeli i podržali njenu borbu za osnovna ljudska prava dok su drugi podržali pravilnik OS BiH prema kojem "vojnim licima nije dopušteno nošenje pojedinih dijelova vojne uniforme u kombinaciji sa civilnom odjećom i /ili opremom, kao ni kombinacije dijelova različitih kompleta vojne uniforme" (Član 5. Ograničenja vezana za nošenje uniforme).

 

Na upit Oslobođenja Ministarstvu odbrane BiH, da se oglase o slučaju Mujanović-Kapidžija o tome da je "diskriminisana na vjerskoj i rodnoj osnovi", kao i da li je moguće da dođe do izmjene Pravilnika kojim neće biti ugrožena ničija prava, dobili smo sljedeći odgovor:

 

- Svako profesionalno vojno lice uživa sva prava i obaveze koja su definisana prevashodno Zakonom o službi u OS BiH, kao i kroz niz podzakonskih propisa koji regulišu različite sfere života i rada profesionalnih vojnih lica.

 

Pravilnikom o uniformi OS BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj 44/17) propisane su vrste vojnih uniformi i odjeće za posebne namjene, način nošenja, vrijeme i prilike u kojima se nose vojne uniforme, sa pripadajućim vojnim oznakama, i odjeća za posebne namjene koju nose vojna i civilna lica na sužbi u MO i OS BiH - odgovorili su za Oslobođenje iz MO BiH.

 

Podsjetimo, Emela je prošle godine pokrenula tužbu protiv MO BiH pred Sudom BiH za diskriminaciju na vjerskoj i rodnoj osnovi. Njena tužba je odbijena kao neosnovana, a odbijena je i žalba te je potvrđena prvostepena presuda, nakon čega je predala apelaciju prema Ustavnom sudu BiH.

 

Šta se navodi u Pravilniku o uniformi?

 

Pravilnikom o uniformi OS BiH ( Član 5. Ograničenja vezana za nošenje uniforme) između ostalog, definisano je da vojnim licima nije dopušteno nošenje pojedinih dijelova vojne uniforme u kombinaciji sa civilnom odjećom i /ili opremom, kao ni kombinacije dijelova različitih kompleta vojne uniforme.

 

Izuzetno od stava (1) ovog člana Pravilnika, vojna lica prilikom izvršavanja službenih zadataka mogu, u kombinaciji sa vojnim uniformama nositi propisanu radno-zaštitnu i opremu specijalne namjene, čije je obavezno nošenje regulirano zakonima u BiH ili podzakonskim aktima MO BiH.

 

Što se tiče vjerskih obilježja, mogu se nositi uz unifromu, ali na način da ista ne budu vidljiva.

 

Pravila službe

 

Pravilom službe u OS BiH (broj: 06-02-3-4958/12) od 28.12.2012. godine propisano je članom 10 da su vojna lica dužna da nose propisanu uniformu za vrijeme vršenja službe u skladu sa propisom koji donosi Ministar odbrane.

 

Prilikom izvršenja posebnog zadatka, vojna lica mogu nositi civilno odijelo, što na prijedlog načelnika Zajedničkog štaba odobrava Ministar odbrane, a kada nisu na dužnosti ne mogu nositi uniformu.

 

Iz MO BiH naglašavaju da se na osnovu navedenih propisa u OS BiH, jasno uočava da nije dozvoljeno nošenje civilnih dijelova odjeće u kombinacji sa uniformom, a da je obavezno nošenje propisane uniforme u vrijeme vršenja službe za vojna lica.

 

- Sva lica koja su primljena u profesionalnu vojnu službu u OS BiH potpisala su ugovor kojim se obavezuju da će poštovati zakone i propise koji važe u MO i OS BiH - kazali su nam iz Ministarstva odbrane BiH.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI