Bliski saradnici Slobodana Miloševića

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina: Bili su saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu

Hronika 30.06.21, 15:55h

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina: Bili su saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu
U postupku, koji s prvim pa ponovljenim suđenjem ukupno traje 18 godina i najduži je u povijesti ICTY-a i njegovog nasljednika MICT-a, nekadašnji čelnici Službe državne sigurnosti (SDB) Stanišić (71) i Simatović (71) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka od 1991. do 1995.

 

Sud u Den Haagu osudio je u srijedu na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike SDB-a Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija u ponovljenom postupku za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. 

 

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT), nasljednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) izrekao je prvostupanjsku presudu u ponovljenom suđenju jer je prva, kojom su 2013. bili oslobođeni svih optužbi, ukinuta po žalbi tužitelja. Novi proces počeo je 2017.

 

Nekadašnji čelnici Službe državne sigurnosti (SDB) Stanišić (71) i Simatović (71) optuženi su za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka od 1991. do 1995. Stanišića, bivšeg načelnika SDB-a i glavnog operativca Simatovića četiri tačke optužnice teretile su za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja. 

 

Stanišić i Simatović, koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, a vraćeni su 24. lipnja u pritvorsku jedinicu u Den Haagu bili su nazočni izricanju presude.

 

Tužiteljstvo je tražilo kazne doživotnog zatvora, a odbrana da im se potvrdi oslobađajuća presuda.

 

Ovo je prva presuda kojom su neki od nekadašnjih obnašatelja vlasti u Srbiji proglašeni krivim za zlodjela u Hrvatskoj, ali njom proces još nije okončan jer i optužba i obrana imaju pravo žalbe, prenosi Hina. 

 

Tek nakon pravomoćnosti te presude, završit će svi procesi koje je prethodno počeo ICTY a završio MICT.

 

(FENA/md)