VIDEO/ Premijer KS za TVSA

Forto: Ništa od pola miliona vakcina, Vlada KS kreće u nove pregovore sa Rusima o nabavci Sputnik V

Front 29.06.21, 11:22h

Forto: Ništa od pola miliona vakcina, Vlada KS kreće u nove pregovore sa Rusima o nabavci Sputnik V
Objavili smo ugovor, objavili smo uvjete i potpisali sporazum sa Vladom Federacija BiH na osnovu kojeg smo išli na ovaj ugovor u kojem bi potpisnik bio proizvođač, Vlada FBiH i Vlada KS. Međutim, taj ugovor je propao jer Vlada FBiH odbija da ga potpiše. Mi smo pokrenuli aktivnosti u smislu nastavka nabavke bez Vlade FBiH, objašnjava Forto

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto gostujući u jutarnjem programu na TVSA govorio je o nabavci vakcina, razlozima nepotpisivanja ugovora sa ruskim proizvođačem, a dotakao se i vakcinacije u Zetri te je otkrio šta je uzrok velikih gužvi koje su bile zabilježene posljednjih dana uprkos nedostatku vakcina.

 

Forto tvrdi da ugovor o nabavci vakcina Vlada Federacije BiH ne želi potpisati, te je ponovo najavio da će Vlada KS sama krenuti u proces nabavke vakcina.

 

- Puno smo govorili o tome zašto nema vakcina. Mislim da je potpuno jasno čija je nadležnost nabavka vakcina. Mi smo iz nekog nepoznatog razloga bili izblokirani u našoj sopstvenoj nabavci za kanton. Mi smo do sada uspjeli dobiti neke svoje vakcine u smislu donacija. Covax mehanizam u koji je naša država ušla vrlo rano te se nažalost oslonila na njega, mnogo kasni. Objavili smo ugovor, objavili smo uvjete i potpisali sporazum sa Vladom Federacija BiH na osnovu kojeg smo išli na ovaj ugovor u kojem bi potpisnik bio proizvođač, Vlada FBiH i Vlada KS. Međutim, taj ugovor je propao jer Vlada FBiH odbija da ga potpiše. Mi smo pokrenuli aktivnosti u smislu nastavka nabavke bez Vlade FBiH - objašnjava Forto.

 

Govoreći o gužvama prilikom masovne vakcinacije u sarajevskoj Zetri, premijer navodi da je uzrok toga greška u softverskom sistemu.

 

- Postoji jedna fama oko toga kako se vakciniše u Zetri. Vakcinacija u Zetri je ubjedljivo najuspješnija vakcinacija u Bosni i Hercegovini u smislu organizacije. Od svake greške koja se dešavala pravila se neka vrsta medijske priče. Neki možda ne žele vidjeti da je taj proces uspješan. Imali smo niz grešaka u smislu softverskog rješenja i programa koji je pozivao ljude. U jednom trenutku smo imali pozvane ljude u potpuno pogrešno vrijeme, a radi se o više ljudi. Kasnije su se desile velike gužve koje su trajale dva do tri dana. Upravo zbog toga što sistem nije na najbolji način profunkcionisao, u smislu aplikacije kojom upravlja Zavod zdravstvenog osiguranja - kazao je premijer KS.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI