FOTO/ Nakon učenja dove na Ajvaz-dedinoj stijeni

Ljevaković: Na Ajvatovici obnavljamo zavjet da ćemo čuvati amanet vjere i domovine

Hronika 27.06.21, 18:34h

Ljevaković: Na Ajvatovici obnavljamo zavjet da ćemo čuvati amanet vjere i domovine
Unatoč velikoj vrućini, današnjoj dovi na Ajvatovici prisustvovale su hiljade vjernika iz raznih dijelova naše domovine, ali i gosti iz Turske, među kojima je i gradonačelnik Burse Alinur Aktaš

 


Na platou Ajvatovice je danas je nakon učenja dove na Ajvaz-dedinoj stijeni održana centralna svečanost manifestacije "511. Dani Ajvatovice", u okviru koje je otvorena novosagrađena džamija na ovom platou, poklon turskog grada Bursa, piše Preporod.info.

 

Unatoč velikoj vrućini, današnjoj dovi na Ajvatovici prisustvovale su hiljade vjernika iz raznih dijelova naše domovine, ali i gosti iz Turske, među kojima je i gradonačelnik Burse Alinur Aktaš.

 

Prisutnima su se obratili izaslanik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, te muftija travnički Ahmed ef. Adilović.

 

Zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković je rekao da je Ajvatovica bosanski duhovni sabor, na kome se prisjećamo Ajvaz-dede i na kome jačamo vezu s našom vjerom i osnažujemo privrženost našoj zajednici.

 

– Na ovom mjestu osnažujemo vezu i sa našom domovinom, njenom historijom i kulturom, obnavljamo svoj zavjet da ćemo čuvati amanet naše vjere i domovine, koji smo preuzeli od naših časnih prethodnika. Ovdje smo da obnovimo naš san o mirnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini, o boljim vremenima, o dobrim i čestitim ljudima bosanskim koji vole ovu državu, koji predano rade na njenom kultivisanju i razvoju  – rekao je ef. Ljevaković.

 

Naš san je i Islamska zajednica, dodao je, istaknuvši da u Zajednici rastemo, razvijamo se i čuvamo našu tradiciju.

 

– Neka naš san bude i to da za sebe, naše porodice i naš komšiluk osiguramo kvalitetnije uslove za život i ljepšu sredinu – poručio je zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković.

 

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović podsjetio je da je ovogodišnja manifestacija imala više od 50 programskih sadržaja, te da su svi događaji provedeni uz poštivanje epidemioloških mjera.

 

– Ove godine mi je posebno drago da smo imali nekoliko važnih programskih sadržaja. Iako nam je na početku bilo kazano da turski vojni orkestar neće moći doći, oni su i jučer i danas s nama. Sve je išlo po svom programu. Zadovoljni smo – izjavio je muftija Adilović.

 

Ajvatovica je vrlo važna za naš identitet, naglasio je muftija Adilović, te je pozvao prisutne da isto čuvaju.

 

– Ne bez razloga, u vrijeme kada se radilo da nestane Bošnjaka, Ajvatovica je bila zabranjena. Tako da je nas obradovalo vraćanje ove tradicije i njeno čuvanje. Moramo čuvati našu domovinu, identitet i tradiciju – poručio je.

 

Konjanici, koji su dan ranije krenuli iz Karaule i drugih mjesta, danas su stigli na plato Ajvatovice. Jedan od konjanika je i Rijad Pajić, iz Travnika.

 

ajvatovica-konjanik

 

– Konjanik sam od 2007. godine, kada sam bio proglašen najmlađim konjanikom, od tada baštinim našu tradiciju. Kada govorim o svojim osjećajima koji se vežu za Ajvatovicu, mogu samo kazati da sam ponosan Bošnjak – rekao je Pajić.

 

Novina u ovogodišnjoj centralnoj svečanosti Dana Ajvatovice je bilo i to što je svečano otvorena džamija na platou Ajvatovice. Izgradnju džamije je finansirao grad Bursa,  a današnjim svečanim otvorenjem je data na upravljanje Muftijstvu travničkom. Na svečanosti otvorenja džamije gradonačelniku ovog turskog grada Alinur Aktašu uručena je i Plaketa zahvalnosti.

 

Izgradnjom džamije i pratećih sadržaja dodatno je obogaćena infrastruktura na platou Ajvatovice, koja će se moći koristiti tokom cijele godine, a ne samo na dan centralne svečanosti vjersko-kulturne manifestacije Dani Ajvatovice.

 

ajvatovica-dzamija

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI