JOŠ JEDNA USPJEŠNA PRIČA U POSTRATNOJ BIH

Od posrnulog giganta do vrha: Totalni preokret u tvornici DITA Tuzla - certifikat potvrdio bonitetnu izvrsnost!

Biznis Klub 27.06.21, 13:11h

Od posrnulog giganta do vrha: Totalni preokret u tvornici DITA Tuzla - certifikat potvrdio bonitetnu izvrsnost!
Ovih dana o tome svjedoči i certifikat o bonitetnoj izvrsnosti dodijeljen kompaniji Dita, kojim se potvrđuje da je "poslovni subjekt u grupi firmi sa najboljom bonitetnom ocjenom u Bosni i Hercegovini"

 

 


Priča o kompaniji Dita iz Tuzle seže u sada već davnu 1977. godinu, kada je 26. juna osnovana kao zajedničko ulaganje dvije partneske firme - kombinata SODASO iz Tuzle i talijanske kompanije Mira Lanza iz Genove. Talijanski partner je priuštio licence za proizvode AVA, KOP i LIP, tehnologiju i marketing, dok se proizvodnja odvijala u Tuzli.


Tvornica je obaveze prema inozemnom partneru namirila nakon četiri godine, a partnersko poslovanje trajalo je sve do početka krvavog raspada bivše države 1992. godine.


Građani ex-Jugoslavije, a posebno tadašnje Bosne i Hercegovine zasigurno se i danas sjećaju čuvene AVE, deterdženta za pranje rublja, ali i drugih proizvoda koji su Ditu Tuzda činili regionalnim liderom i jednom od najvećih kompanija na prostoru ondašnje države. Ratne strahote zaustavile su i ovu, kao i brojne druge bh. fabrike, ali se Dita Tuzla vrlo brzo digla na svoje noge i ponovo godinama suvereno vladala ne samo bh. tržištem, već i regionom.


Lamsiran je novi prepoznatljiv brend, deterdžent za veš ARIX Tenzo, a reklame sa Brankom Đurićem Đurom i slogan "Fakat miriše bijelo" postali su toliko popularni da su se dijelovi spotova citirali i u svakodnevom životu...

 


Nevjerovatan uspon bh. fabrike i proboj čak i na evropsko tržište trajao je sve do 2008. godine, kada započinje katastrofalno sprovedena privatizacija, koja se okončava dvije godine kasnije. Borba Dita Tuzle da opstane na tržištu traje do 2014. godine, kada i definitivno propada i odlazi u stečaj.   
       

Dvije godine kasnije kao spasilac pojavljuje se kompanija Bingo, uspješna postratna privredna priča iz Tuzle koja traje i danas, i daje prvu finansijsku injekciju Diti, u pokušaju da se pokrene proizvodnja prepoznatljivih brendova. No, neuspješno...

 
Tvornica deterdženata potom se sistemom slobodne pogodbe 19. aprila 2017. godine prodaje kompaniji Bingo, a vjerovnički odbor Dite, koja je u stečaju, donosi odluku koja je prihvaćena u Općinskom sudu Tuzla.

 

arix-perfetto-tecni

I tada započinje mukotrpna borba za dizanje posrnulog giganta koja traje godinama... Bingo kreće od početka, ulaže svoju ogromnu energiju, iskustvo i finansijku pomoć, okuplja tim vrhunskih stručnjaka, vrše se korjenite promjene u funkcionisanju tvornice, potpuna rekonstrukcija od nove tehnologije do ljudstva.


Kao prvi rezultat Ditinog novog života na tržište se izbacuje rebrendiran ARIX Perfetto, a potom ubrzano i brojni drugi proizvodi. Cilj je bio sačuvati popularni brend i razviti nove proizvode koji će pokriti regiju ex-Jugoslavije, ali i šire. I četiri godine kasnije u tome se uspjelo!

 

Ovih dana o tome svjedoči i certifikat o bonitetnoj izvrsnosti dodijeljen kompaniji Dita, kojim se potvrđuje da je "poslovni subjekt u grupi firmi sa najboljom bonitetnom ocjenom u Bosni i Hercegovini".      

 

Kako se navodi u certifikatu, "poslovni subjekt ispunjava sve kriterije za 2021. godinu i spada u sam vrh bonitetne izvrsnosti". Drugim riječima, među sedam trenutno najjačih i najboljih kompanija u državi!

 

dita-certifikat-1

 

 

Pojašnjenja radi, certifikat bonitetne izvrsnosti dodjeljuje se firmama koje potvrđuju sigurnost poslovanja kako iz perspektive finansijske sposobnosti, tako i iz perspektive odgovornog poslovanja, a temelji se na analizi finansijskih izvještaja za prošlu godinu te prognoze uspješnosti u poslovanju za sljedećih 12 mjeseci.

 

Danas Dita, osim ponovo prepoznatljivog ARIX-a, na tržištu nudi široku lepezu uspješnih i sve traženijih proizvoda - tečni program za pranje rublja, omekšivače, šampone za kosu, osvježivače prostora, sredstva za čišćenje doma, tečne sapune, deteržente za pranje posuđa, abrazivna sredstva za čišćenje, autokozmetiku, sredstva za mašinsko pranje posuđe i nezaobilazna dezinfekciona sredstva (o svemu više možete saznati ovdje).


I nema namjeru da se zaustavlja...

 

dita-arix

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI