RADE PROTIV INTERESA BUDUĆNOSTI VLASTITE SREDINE

Zašto tuzlanski kadrovi SBB-a, DF-a i SDA ruše projekat Blok 7?!

Biznis Klub 26.06.21, 17:22h

Zašto tuzlanski kadrovi SBB-a, DF-a i SDA ruše projekat Blok 7?!
Nermin Džindić i Izet Žigić morat će javnosti objasniti zbog čega se upuštaju u nedogovorne ekonomsko-energetske avanture koje dugoročno mogu ugroziti budućnost Tuzle, tog kantona i Federacije BiH

 

 

Projekat izgradnje Bloka 7 u Tuzli ponovo je ušao u svoju kritičnu fazu. Nakon što je prošle godine izgledalo da konačno kreće izgradnja ovoga projekta, kojeg su mogi nazvali „generacijskom šansom“ za bh. privredu i energetski sektor, došlo je do preokreta kada se iznenada iz projekta povukao američki General Electrics, koji je, po ugovoru između Eletroprivrede BiH i kineske kompanije China Gezhouba, bio određen da, kao podizvođač, obavlja dio radova na novim postrojenjima Bloka 7.

 


Tako je ponovo stala realizacija ovoga projekta. Iako kineska kompanija ima novo rješenje za ovaj problem, jak je otpor u Elektroprivredi BiH, kao i u Vladi Federacije BiH, da se on rješava, čime se dovodi u pitanje čitav projekat, pa čak je moguća i njegova potpuna propast.


Ko pravi problem u prevazilaženju čitave novonastale situacije?


Zanimljivo da su to većinom kadrovi porijeklom iz Grada Tuzla ili istoimenog kantona, koji ima i najveći interes od realizacije ovoga projekta. Krenimo redom sa imenima:


- Fadil Novalić (SDA), Gradačac, premijer Vlade Federacije BiH;
- Nermin Džindić (SBB), Živinice; ministar za energetiku, rudarstvo i industriju;
- Fuad Hadžmehmedović (SBB), Tuzla; savjetnik od povjerenja ministra Džindića,
- Izet Žigić (SBB), Tuzla, predsjednik NO EP BiH;
- Senad Salkić (SBB), Tuzla, izvršni direktor za investicije EP BiH;
- Admir Andelija (DF), Tuzla, generalni direktor EP BiH.


Ovaj tim, što se zna unutar krugova koji se bave energijom i industrijom u ovome kraju, trenutno igra, po svemu sudeći, vrlo prljavu igru prema kineskom partneru koji treba da gradi Blok 7. Pozivajući se kruto na ugovor u kojem je određen podizvođač, koji se u međuvremenu sam povukao iz posla, te na navodni pritisak koji stiže od strane Energetske zajednice EU, oni rizikuju da ugovor sa kineskim partnerom bude raskinut, što može dovesti do velikog međunarondnog sudskog spora, pogoršanja diplomatskih odnosa sa ovom zemljom, ali, prije svega, potpune propasti čitavog pojekta koji je, po mišljenju relavantnih objektivnih ekonomskih analitičara, velika razvojna šansa tog kraja, kao i čitave Federacije BiH.


Saznaje se da ovaj gorepomenuti političko-interesni lobi ima i svoj alternativni plan u vezi daljnjeg razvoja TE Tuzla. Naime, u posljednje vrijeme potiho se razvija ideja da se, u slučaju propasti projekta izgradnje Bloka 7, pristupi rekonstrukciji i remontu Bloka 5 i 6, kao zamjenskoj opciji proizvodnje struje u TE Tuzla u budućnosti. Ovi krugovi nameću ideju kako kapacitetetima i opremom koju posjeduje, ovdašnja namjenska industrija može pristupiti tome složenom procesu. I time rješiti strateško pitanje proizvodnje struje u TE Tuzla, ali i u BiH.


Međutim, stručnjaci znaju da će kod eventualne rekonstrukcije postojećih potrojena potrošnja uglja bit veća za 30 posto uz nepromijenjenu snagu proizvedene struje. Također, ovdje imamo za 30 posto veću emisiju C02, što, gledajući sa dugoročnog ekonomskog aspekta, znači da će proizvodnja električne struje ovim modelom u TE Tuzla biti ekonomski neisplativa.


Pomenuti kadrovi iz Tuzle morat će uložiti puno vlastite energije da unutar stručne ali i šire javnosti objasne razloge zbog čega se upuštaju u ovako nedogovorne ekonomsko-energetske avanture, koje dugoročno mogu ugroziti budućnost Tuzle, tog kantona i Federacije BiH.


Otvara se i pitanje kakva je stvarna veza namjenske industrije sa proizvodnjom električne struje i kome to treba?!

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI