Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH

Evropski parlament je rezolucijom stavio tačku na priče o 'non-paperima' i mirnim razlazima

Front 25.06.21, 12:27h

Evropski parlament je rezolucijom stavio tačku na priče o 'non-paperima' i mirnim razlazima
Plakalo je naglasio da je svaka rezolucija, zaključak i dogovor unutar najvažnijih međunarodnih partnera Bosne i Hercegovine, a to su svakako EU, SAD i Vijeće sigurnosti UN-a, svakako dobrodošao ukoliko će stabilizirati političke prilike u Bosni i Hercegovini i doprinijeti spajanju, a ne daljnjem razdvajanju svih političkih subjekata unutar Bosne i Hercegovine kao i građana ove zemlje

 

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je da je dobrodošla svaka rezolucija međunarodnih partnera BiH, u ovom slučaju Evropskog parlamenta, ukoliko će doprinijeti stabiliziranju ukupnih socio-političkih odnosa u Bosni i Hercegovini.

 

- Evropska unija potcrtala je snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. To prije svega treba da bude tačka na priče o bilo kakvim “non-paperima”, mirnim razlazima, ili sličnim dokumentima koji unutar Bosne i Hercegovine mogu samo izazvati nemir - izjavio je Plakalo za Fenu komentirajući jučerašnju rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH.

 

Također, smatra on, vrlo je važno naglasiti kako EU insistira i nastavlja da svojim aktivnostima doprinosi razvoju određenih oblasti, od reforme pravosuđa, zaštite okoliša, do centraliziranja i harmoniziranja oblasti za otvaranje firmi i poslovnih subjekata. Digitalizacija i informatizacija nužne su kako bi se Bosna i Hercegovina približila standardima EU.

 

Po njegovim riječima, važno je istaći i dio koji se odnosi na vanjsku i sigurnosnu politiku, tačnije odnose sa susjednim državama, prije svega Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Kosovom i poboljšanje tih odnosa kroz konačno rješavanje otvorenih pitanja vezanih za granice sa tim državama.

 

Plakalo je naglasio da je svaka rezolucija, zaključak i dogovor unutar najvažnijih međunarodnih partnera Bosne i Hercegovine, a to su svakako EU, SAD i Vijeće sigurnosti UN-a, svakako dobrodošao ukoliko će stabilizirati političke prilike u Bosni i Hercegovini i doprinijeti spajanju, a ne daljnjem razdvajanju svih političkih subjekata unutar Bosne i Hercegovine kao i građana ove zemlje. Iako međunarodna zajednica ima mehanizme da nametne bilo koju odluku ukoliko postoji potreba i podrška istoj, očigledno je da tu praksu mnogo više zaobilaze, u kontekstu nastojanja da Bosna i Hercegovina jednog dana profunkcioniše bez bilo kakvih uplitanja međunarodnih institucija.

 

- Bazno načelo za napredak Bosne i Hercegovine treba biti kompromis svih unutar Bosne i Hercegovine, jer smo bili svjedoci kada imamo dogovore da sve lakše i brže ide, stoga i u tom kontekstu svi trebamo da radimo na uspostavljanju pozitivne klime, dijaloga i kompromisa, bez da koristimo određene rezolucije kao što je ova, koja je obuhvatila mnogo ozbiljnih elemenata za život običnih građana, u političke svrhe, prepucavanje i međusobna politička ili bilo koja druga previranja - naglasio je generalni sekretar Evropskog Pokreta u BiH Haris Plakalo.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI