Nestašica u cijeloj BiH, hoće li nam komšije opet pomoći

Poslije vakcina i serum protiv zmijskog otrova tražimo u Srbiji: Iz Ministarstva se pohvalili da su 'prepoznali problem'

Hronika 25.06.21, 11:24h

Poslije vakcina i serum protiv zmijskog otrova tražimo u Srbiji: Iz Ministarstva se pohvalili da su 'prepoznali problem'
Stalno smo u kontaktu s nadležnima iz Instituta „Torlak“ koji su zaduženi za regionalnu proizvodnju. I oni imaju problem s proizvodnjom. Međutim, naglasili su da postoji mogućnost dodjeljivanja manjeg broja doza seruma BiH i zbog toga će biti održan sastanak, rekao je Kojić

 

U Bosni i Hercegovini i regionu nestašica je seruma protiv zmijskog otrova, upozorili su iz sarajevske Hitne pomoći i drugih zdravstvenih ustanova u zemlji. S obzirom na to da u cijeloj BiH vlada nestašica, Ministarstvo civilnih poslova (MCP) BiH iduće sedmice održat će online sastanak s predstavnicima Instituta za virusologiju, cjepiva i serume „Torlak“ u Srbiji.

 

Dušan Kojić, pomoćnik ministra u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova, za Avaz je rekao da su prepoznali problem te da su odmah reagirali.

 

Manje količine

 

– Stalno smo u kontaktu s nadležnima iz Instituta „Torlak“ koji su zaduženi za regionalnu proizvodnju. I oni imaju problem s proizvodnjom. Međutim, naglasili su da postoji mogućnost dodjeljivanja manjeg broja doza seruma BiH i zbog toga će biti održan sastanak – rekao je Kojić.

 

Planirano je da sastanku prisustvuju predstavnici Instituta, Ministarstva, kao i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

 

Također, poslali su zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova u kojem su zatražili da upute dopis diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, s molbom za pomoć u pronalaženju proizvođača seruma protiv zmijskog otrova.

 

Drugi plan

 

– Prema informacijama koje je nama dostavilo Federalno ministarstvo zdravstva, seruma trenutno nema nigdje. Korona je preuzela prioritet, sve ostalo je palo u drugi plan. Rješava se problem za problemom – rekao je Kojić.

 

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su za Avaz da pregovaraju s dobavljačima te da se nadaju da će serum protiv zmijskog otrova vrlo brzo uspjeti osigurati za sve zdravstvene ustanove u RS.

 

Domovi zdravlja bez prijava

 

Prema nezvaničnim informacijama, u ponedjeljak je na Infektivnu kliniku KCUS-a primljen pacijent kojeg je ujela zmija, a detaljne informacije o ovom slučaju do pisanja ovog teksta nismo dobili.

 

Također, novinari Avaza kontaktirali su domove zdravlja u Bijeljini, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici i Tuzli, gdje ističu da do sada nisu imali prijavljene slučajeve ugriza.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI